Region

Ponedeljak, 21.10.2019.

11:00

Potrošači nezadovoljni: Samo jedna zemlja u EU ima veću stopu PDV-a od Hrvatske

Hrvatska ima jednu od najviših stopa PDV-a u EU koja iznosi 25 odsto.

Izvor: index.hr

Potrošači nezadovoljni: Samo jedna zemlja u EU ima veću stopu PDV-a od Hrvatske
Foto: Depositphotos, lofilolo

U poređenju sa zemljama EU, Hrvatska znatno odskače po prihodima od PDV-a koji su u 2017. godini iznosili su čak 13,2 odsto BDP-a, što je znatno više od proseka EU koji iznosi sedam oDsto BDP-a.

Prihodi od PDV-a snažno rastu pa su tako prošle godine premašili 51 milijardu kuna (8,6 milijardi evra), a 2017. bili su veći od 47 milijardi kuna (6,3 milijardi evra), piše Index.

PDV je u Hrvatskoj uveden krajem 90-ih i tada je iznosio 22 odsto, da bi s vremenom bio povećan na 23 pa na sadašnjih 25 odsto, a hrvatska vlada obećala je da će smanjiti opštu stopu PDV-a sa 25 na 24 odsto,

Među zemljama EU višu stopu PDV-a od Hrvatske ima jedino Mađarska u kojoj PDV iznosi 27 odsto. Ipak, prihodi prikupljeni od tog poreza u Mađarskoj manji su nego u Hrvatskoj i iznose 9,5 odsto BDP-a. Prihodi od PDV-a u Irskoj su tek 4,5 odsto BDP-a, u Španiji 6,5 procenata, dok je na primer u Velikoj Britaniji 6,8 odsto.

Videćemo da li će vlada na kraju odustati od smanjenja PDV-a pod izgovorom da im je novac potreban za povećanje plata u javnom sektoru, no brojke pokazuju da prostora za smanjenje itekako ima, piše Indeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: