Svet

Ponedeljak, 09.05.2022.

09:35

Proširene sankcije Rusiji i Belorusiji

Velika Britanija je proširila sankcije protiv Rusije i Belorusije.

Izvor: Index

Proširene sankcije Rusiji i Belorusiji
Ilustracija: GAlexS/Shutterstock

To uključuje veće carine na uvoz plemenitih metala iz Rusije te zabranu izvoza određenih britanskih proizvoda, piše Gardijan. Cilj je povećati ekonomski pritisak na Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Ministarstvo za međunarodnu trgovinu objavilo je treći paket sankcija tek nekoliko sati pre proslave Dana pobede u Rusiji. Poslednje sankcije Rusiji i Belorusiji, koja se pridružila napadu i bila baza ruskih vojnika, imale su za cilj onemogućiti Putinu finansiranje rata, prenosi Index.

Najava sankcija usledila je nakon što su čelnici G7, uključujući britanskog premijera Borisa Džonsona i američkog predsednika Džoa Bajdena, imali video-poziv sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Sankcije su znak podrške Ukrajini uoči parade za Dan pobede u Kremlju.

Novi paket sankcija uključuje 1,4 milijarde funti britanskih uvoznih carina, što znači granični porez koji plaćaju kupci na robu isporučenu iz Rusije. To će uticati na uvoz platine, paladijuma, kao i hemikalija iz Rusije. Odeljenje međunarodne trgovine saopštilo je kako Rusija u velikoj meri zavisi od Velike Britanije po pitanju plemenitih metala i da će carinska tarifa biti veća za 35 odsto.

Vlada će takođe zabraniti izvoz robe u vrednosti većoj od 250 miliona funti u sektorima u kojima ruska ekonomija najviše zavisi od proizvoda iz Velike Britanije. To se odnosi na hemikalije, plastiku, gume i mašine. Najnovije mere povećavaju ukupnu vrednost proizvoda koji su pod potpunim ili delimičnim sankcijama na iznos veći od četiri milijarde funti.

Poslednje sankcije bile su usmerene na energetski sektor, ali su i uključivale zamrzavanje imovine najveće ruske banke i sankcije protiv ljudi i organizacija koje su uglavnom povezane s ruskim medijima.

"Ovaj dalekosežni paket sankcija naneće dalju štetu ruskoj ratnoj mašineriji", rekla je En-Mari Treveljan, britanska sekretarica za međunarodnu trgovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: