Svet

Četvrtak, 05.12.2013.

17:18

Kipar kreće u privatizaciju

Prezaduženi Kipar dogovorio je vremenski okvir za privatizaciju državnih preduzeća, u okviru nastojanja da prikupi 1,4 milijarde evra.

Izvor: Tanjug

Default images

Reč je o jednom od uslova iz paketa pomoći dogovorenog sa međunarodnim kreditorima.

"Državna telekomunikaciona kompanija CYTA će se prva naći na prodaji, a to će biti za dve godine", izjavio je portparol kiparske vlade, Hristos Stilijanides, i dodao da će posle toga uslediti prodaja energetskih kompanija i luka, prenosi Frans pres.

Od kiparske vlade je zahtevano da izradi plan privatizacije kako bi dobili narednu tranšu od 180 miliona evra iz celokupnog paketa od 10 milijardi evra, .

U zamenu za dodeljivanje paketa pomoći, međunarodni kreditori su tražili od Kipra da ugasi drugu najveću banku, Laiki, kao i da skreše depozite veće od 100.000 evra u Banci Kipra.

Najavljena privatizacija namenjena je prikupljanju jedne milijarde evra do sredine 2016. godine, kao i dodatnih 400 miliona evra do 2018. godine, a ta sredstva biće iskorišćena za smanjenje nivoa javnog duga.

Prema rečima Stilijanidesa, javna preduzeća moraju proći kroz proces restrukturisanja, kako bi postala atraktivnija za strane investitore i postigla najvišu moguću cenu.

On je poručio da će vlada zadržati delimičan udeo u privatizovanim kompanijama, kao i da će biti preduzete mere kako bi se sačuvala prava zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

13 h

Podeli: