Srbija

Nedelja, 26.11.2006.

00:17

Konkurs za sredstva iz NIP-a

Preduzeća, pojedinci, banjski centri za rehabilitaciju mogu do decembra da konkurišu za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana.

Izvor: Beta

Default images

Ministar turizma, trgovine i usluga Srbije Bojan Dimitrijević je rekao da će "do sredine decembra biti odlučeno ko će dobiti ta sredstva" i dodao da je za unapređenje infrastrukture u turističkim centrima iz NIP-a u naredne dve godine obezbeđeno 20,5 miliona evra.

Do sada je za dodelu tog novca konkurisalo više od 150 preduzeća i pojedinaca, a jedan od odobrenih je projekat na Brezovici vredan 30 miliona dinara.

Dimitrijević očekuje da će deo sredstava iz NIP-a predviđenih za ovu godinu u iznosu od 18,2 miliona evra za podsticaj turizma moći da se prenese i u sledeću godinu, jer je rok za njihovo iskorišćenje do kraja godine. "Novac iz NIP-a omogućiće da se brže realizuju master planovi o turističkom razvoju pojedinih regija u Srbiji", rekao je Dimitrijević. Ti planovi već su završeni za jezero Palić i planinu Taru, a u završnoj fazi je plan razvoja Stare planine, dok su za Goliju, Vlasinu i Gamzigrad kod Niša u pripremi.

Cilj ulaganja u turizam i prateću infrastrukturu u Srbiji je da se do kraja 2015. godine od turizma ostvari prihod od oko dve milijarde dolara, sa oko 20 miliona noćenja. Devizni priliv od turizma u prvih osam meseci ove godine je veći od 250 miliona dolara, ali su realni prihodi po tom osnovu sa svim pratećim uslugama premašili 600 miliona dolara, kaže ministar.

Investicijama države u razvoj turizma, rešavanjem imovinsko-pravnih pitanja i suzbijanjem divlje gradnje, ubuduće će se baviti Državna agencija za razvoj turizma, koja će biti osnovana po ugledu na iskustva Turske i Egipta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

11 h

Podeli: