Fokus

Sreda, 13.11.2013.

15:42

Biti najbolji na Balkanu nije dovoljno

Direktorka Svestke banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin govorila je za TV B92 o fiskalnim i strukturnim reforme koje predstoje u našoj zemlji.

Izvor: Ljubica Gojgiæ

Default images

B92: Gospođo Goldstin, hvala vam što govorite za B92. Juče i danas razgovarali ste sa više srpskih zvaničnika, šta su bile ključne teme?

Goldstin: Ušli smo u ključnu fazu i veoma nas ohrabruje ono što prepoznajemo kao ozbiljan napor Vlade da stvari dovede u red. Da se nastave neke započete reforme ove godine i da se te reforme prodube i ubrzaju u 2014. Glavne teme mojih dvodnevnih razgovora bile su vezane za predloženi program Svetske banke kojim bi se pomoglo Vladi u rešavanju sudbine preduzeća u državnom i društvenom vlasništvu. Trebalo bi da konačno počnu neophodne reforme koje bi dovele do toga da neka od tih preduzeća budu privatizovana, ili da se za njih nađu strateški partneri, da se u Srbiju a preko tih preduzuća privuče novi kapital. Preduzeća koja ne mogu da prežive treba odvesti u stečaj kako bi se oslobodila sredstva koja ona blokiraju i upotrebila na bolji način.

B92: Pre nego što nastavimo o tome, a vraćajući se na širi plan, htela bih da citiram nešto što ste vi nedavno izjavili. Rekli ste da predloženi paket fiskalnih i ekonomskih mera izgleda ambiciozno i da je neophodan. Imamo, dakle, plan, a čekamo na primenu tog plana. Neke vaše kolege, ekonomisti, ovde u Srbiji podsećaju da je i ranije bilo mnogo planova. Kakav je vaš utisak, da li mislite da će Vlada, ovoga puta, zaista i sprovesti planirano?

Goldstin: Meni se čini da je Vlada veoma ozbiljna. Mislim da Vlada shvata da se sa mnogim reformama strašno kasni i da, što je čekanje duže, to je Srbija dalje od preuzimanja mesta u Evropi koje joj svakako pripada. Mislim da se stvari uzimaju ozbiljno. U pravu ste apsolutno kada kažete da se ne može davati ocena dok se ne vidi primena planova ali do sada smo videli ozbiljne poteze Vlade koja želi da ispuni neke dogovore o kojima smo razgovarali. Na primer, najava izmena zakona o privatizaciji i stečaju je veoma važna i sve govori da će to biti i urađeno. Takođe se radi na tome da se napravi plan kojim će Vlada pristupiti svakom od pomenutih preduzeća.

B92: Postoje dve suprotstavljene škole, u Srbiji i u svetu, o tome koji je pristup bolji u prevazilaženju ekonomske krize: prepustiti tržištu da reguliše sve odnose ili je ipak potrebno i prisustvo države sa nekom ulogom? Kakav je tu stav Svetske banke, pa i vas lično, koliko liberalan može da bude pristup srpske Vlade u uslovima velike nezaposlenosti i siromaštva?

Goldstin: U pravu ste, poslednjih godina na globalnom nivou raspravlja se o pravoj ulozi države kada je došlo do ozbiljnih teškoća sa tržišnom ekonomijom. Istorijski gledano, u Srbiji, država je imala preveliku ulogu i na neki način uzurpirala ulogu tržišta. A veoma je važno pustiti tržištu da pokaže koja preduzeća su održiva, a koja to nisu. Ipak, svaka odluka ima ekonomske, socijalne i političke posledice pa je veoma važno, radi daljeg razvoja Srbije, da u društvu postoji saglasnost i solidarnost. Tako da, kada razgovaramo sa Vladom o sudbini državnih preduzeća, mi smo veoma svesni, na tome je naročito insistirao potpredsednik Vučić, da mora postojati adekvatna socijalna politika koja će osigurati da ljudi koji će biti pogođeni prelaskom na tržišno poslovanje, mogu da se preusmere ka nekim drugim poslovima.

B92: Paket od 500 miliona dolara, koji je Svetska banka namenila Srbiji kao budžetsku podršku, trebalo bi da pomogne Vladi da sprovede te bolne reforme, da pomogne ljudima koji će izgubiti posao?

Goldstin: Apsolutno. Zamišljeno je da prvu fazu reformi podržimo sa 250 miliona dolara. Kako bismo osigurali da se reforme nastave, planirali smo i dodatna sredstva u narednim fazama ali pošto se uverimo da u ispravnost poteza i ozbiljnost reformi u prvoj fazi. Ta podrška koja će ići u srpski budžet podrazumeva da će biti novca za otpremnine, podršku nezaposlenima i finasiranje različitih programa koji će onima koji ostanu bez posla omogućiti da nađu druge poslove ili da se prekvalifikuju za druga zanimanja.

B92: Kada se očekuje taj novac? Da li se Srbija kvalifikovala za taj program?

Goldstin: Kao što sam već ranije napomenula, sredstva će biti na raspolaganju kada se planovi sprovedu u dela. Jer, nije bitno šta govorite bitno je šta radite. Sve govori da je Vlada na pravom putu i očekujemo da ćemo sredinom januara moći da izvršimo procenu da je urađeno sve što treba kako bismo mogli da odobrimo novac.

B92: A šta tačno treba tada da vidite?

Goldstin: Potrebno je da vidimo sasvim jasan pravni okvir koji će omogućiti restrukturiranje preduzeća. Vlada najpre mora da pošalje predlog izmena zakona o privatizaciji i stečaju na glasanje u Skupštinu. To je ključna stvar. Važno je da i parlament shvati da je to važan korak koji će pomoći Srbiji da krene u ekonomski oporavak koji je sada veoma tanak. Mi sada imamo ekonomski rast, i to je razlika u odnosu na 2012, kada ste imali recesiju. Ali, Srbija je tek prešla tu granicu i krenula u oporavak. Da bi se on i dogodio potreban je pravni okvir koji će omogućiti efikasniju raspodelu resursa. Dakle, izmene ovih zakona su ključne. Takođe je važno da Vlada nastavi utvrđivanje planova za svako pojedinačno preduzeće u restrukturiranju i to tako što će krenuti od većih i važnijih. Pošto u Vladi već rade na tome, mi očekujemo da ćemo u januaru ili do februara moći da procenimo da li su na dobrom putu. Za sada sve ukazuje da jesu. Mislim da ćemo onda, u februaru ili martu moći da odobrimo ta sredstva.

B92: Konačno, uprkos svim tim pohvalama koje stižu na račun srpske vlade, a u vezi sa planovima reforme srpske ekonomije, Srbija je pala sa 87. na 93. mesto liste Svetske banke, po kriterijumu uslova poslovanja. Kako vi to komentarišete?

Goldstin: Ta analiza uzima u obzir deset različitih oblasti i propise koji se na njih odnose. Objavljeni rezultati odnose se na 2012. godinu. Oni nam pokazuju kolika je cena nečinjenja. Dakle, ne kaže se da je Srbija uradila nešto negativno već ukazuje da su mnoge druge zemlje sprovele reforme koje su ih pogurale napred i tako je Srbija zaostala. Mi smo u međuvremenu videli spremnost i angažovanje Vlade da to reši.

B92: Ali ti rezultati nisu dobri, to treba podvući.

Goldstin: Većina zemalja jugoistočne Evrope, zemlje Balkana, koje još nisu članice EU, nalaze se na sredini liste, to je je oko devedesetog mesta.

B92: Da, ali od svih njih, i od svih eks-ju republika, Srbija pokazuje najlošije rezultate.

Goldstin: Ne baš ali...

B92: Da, Bosna je još lošija...

Goldstin: U pravu ste. Srbija bi morala da se popravi na toj listi. Meni je veoma drago što današnja vlada hoće da to popravi. Ne da bude najbolja na Balkanu jer to nije dovoljno...

B92: Šta vam kažu srpski zvaničnici. Da li ih uznemiravaju rezultati?

Goldstin: Imala sam veoma zanimljiv susret sa ministrom Velimirom Ilićem koji mi je rekao da je 100 odsto spreman da preduzme korake u vezi sa ključnim problemima koji su pomenuti, a to je izdavanje građevinskih dozvola, regulisanje vlasništva nad zemljištem... To su apsolutno ključne stvari kada investitori koji donose poslove i zaposlenje za ljude, razmišljaju o Srbiji. Njegov prioritet je da tu popravi stvari i drago mi je što Svetska banka već radi sa tim ministarstvom na pripremi projekta koji će se odnositi na vlasništvo, građevinske dozvole i upotrebne dozvole. Videćemo za godinu dana kakvi će biti rezultati ali očekujem da će već sledeća analiza pokazati da su preduzeti koraci koji će Srbiju podići na toj listi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: