Aktuelno 1

24.05.2024.

17:32

Preminuo čuveni režiser

Slavni režiser Morgan Spurlok, preminuo je u četvrtak u severnom delu Njujorka, nakon duge i teške bolesti u 53. godini.

Izvor: b92.net/The Guardian

Preminuo čuveni režiser
Shutterstock/Nicvandum

Podeli:

Njegova porodica je u saopštenju objavila da je "mirno preminuo okružen porodicom i prijateljima u Njujorku od komplikacija izazvanih kancerom."

Njegov brat Kreg Spurlok je rekao: "Bio je tužan dan, dok smo se opraštali od mog brata Morgana. Morgan je dao toliko kroz svoju umetnost, ideje i velikodušnost. Svet je izgubio istinskog kreativnog genija i posebnog čoveka. Ponosan sam što sam radio s njim."

Široj javnosti ostao je poznat po tome što je dokumentovao sopstvene psihološke i fizičke simptome svakodnevnog jedenja brze hrane tokom mesec dana u filmu "Super Size Me".

Ovo ostvarenje privuklo je veliku pažnju, a nominovano je za Oskara 2004. godine.

Profimedia

"Super Size Me", objavljen 2004. godine, bio je njegov prvi film kao reditelja i označio je novi pravac u pristupačnom, personalizovanom dokumentarističkom stvaralaštvu. U njemu je Spurlok rekao da planira da mesec dana jede samo hranu iz McDonalds-a i da prati efekte na svoje fizičko i mentalno zdravlje. Bio je nominovan za Oskara za najbolji dokumentarac i pripisan mu je značajan doprinos podizanju svesti o epidemiji gojaznosti u SAD-u. Nastavak, Super Size Me 2: Holy Chicken!, iz 2017. godine, prikazuje Spurloka koji vodi svoj restoran brze hrane kako bi ispitali promene u prehrambenoj industriji od prvog filma.

Drugi dokumentarni filmovi u kojima je Spurlok učestvovao uključuju: Gde je Osama Bin Laden? (2008); Freakonomika (2010); i One Direction: This Is Us (2013). Imao je i seriju CNN-a pod nazivom Morgan Spurlock: Inside Man od 2013. do 2016. i FKS-ovih 30 dana od 2005. do 2008. U ovoj drugoj, Morgan je pokušao da živi od minimalne plate 30 dana.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: