Aktuelno 1

24.05.2024.

17:32

Preminuo čuveni režiser

Slavni režiser Morgan Spurlok, preminuo je u četvrtak u severnom delu Njujorka, nakon duge i teške bolesti u 53. godini.

Izvor: b92.net/The Guardian

Preminuo čuveni režiser
Shutterstock/Nicvandum

Podeli:

Njegova porodica je u saopštenju objavila da je "mirno preminuo okružen porodicom i prijateljima u Njujorku od komplikacija izazvanih kancerom."

Njegov brat Kreg Spurlok je rekao: "Bio je tužan dan, dok smo se opraštali od mog brata Morgana. Morgan je dao toliko kroz svoju umetnost, ideje i velikodušnost. Svet je izgubio istinskog kreativnog genija i posebnog čoveka. Ponosan sam što sam radio s njim."

Široj javnosti ostao je poznat po tome što je dokumentovao sopstvene psihološke i fizičke simptome svakodnevnog jedenja brze hrane tokom mesec dana u filmu "Super Size Me".

Ovo ostvarenje privuklo je veliku pažnju, a nominovano je za Oskara 2004. godine.

Profimedia

"Super Size Me", objavljen 2004. godine, bio je njegov prvi film kao reditelja i označio je novi pravac u pristupačnom, personalizovanom dokumentarističkom stvaralaštvu. U njemu je Spurlok rekao da planira da mesec dana jede samo hranu iz McDonalds-a i da prati efekte na svoje fizičko i mentalno zdravlje. Bio je nominovan za Oskara za najbolji dokumentarac i pripisan mu je značajan doprinos podizanju svesti o epidemiji gojaznosti u SAD-u. Nastavak, Super Size Me 2: Holy Chicken!, iz 2017. godine, prikazuje Spurloka koji vodi svoj restoran brze hrane kako bi ispitali promene u prehrambenoj industriji od prvog filma.

Drugi dokumentarni filmovi u kojima je Spurlok učestvovao uključuju: Gde je Osama Bin Laden? (2008); Freakonomika (2010); i One Direction: This Is Us (2013). Imao je i seriju CNN-a pod nazivom Morgan Spurlock: Inside Man od 2013. do 2016. i FKS-ovih 30 dana od 2005. do 2008. U ovoj drugoj, Morgan je pokušao da živi od minimalne plate 30 dana.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: