Svet 0

24.05.2024.

20:27

Izvršen kontranapad; Ogromni gubici VIDEO

Ukrajinske odbrambene snage zaustavile su napredovanje ruske kopnene ofanzive u oblasti Harkov na severoistoku Ukrajine i sada su pokrenule kontranapad, saopštila je ukrajinska vojska u petak.

Izvor: Klix.ba

Izvršen kontranapad; Ogromni gubici VIDEO
Shutterstock/K. Brambergs

Podeli:

Rusija je pre nedelju dana pokrenula novu ofanzivu u pograničnom području Harkova.

Ovo otvara novi front u ratu koji je u toku i, prema Kijevu, to je pokušaj Moskve da skrene brojčano nadmoćne ukrajinske trupe sa linije fronta na istoku, gde se vode najžešće borbe. Ukrajinski predsednik Volomimir Zelenski rekao je da su ruske snage od tada napredovale deset kilometara, ali da ih je zaustavila prva linija odbrane.

"Ukrajinske odbrambene snage zaustavile su ruske trupe u sektoru Harkova. Situacija je pod kontrolom, u toku su kontraofanzivne akcije", saopštila je ukrajinska vojska na brifingu u petak u Kijevu.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Uprkos početnim uspesima, Rusi su "potpuno zaglavljeni u uličnim borbama za Vovčansk i pretrpeli su veoma teške gubitke u redovima ofanzivnih jedinica" rekao je glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski, dodajući da ruske snage sada šalju tamošnja pojačanja iz drugih oblasti u pokušaju da zauzmu grad, "ali bezuspešno".

On je upozorio da se trenutno vode intenzivne borbe na istoku Ukrajine, posebno u blizini gradova Časiv Jar, Pokrovsk i Kurakov u Donjeckoj oblasti.

Drugi po veličini grad u Ukrajini, Harkov i okolina, već nekoliko meseci gotovo svakodnevno se odupiru ruskim napadima, koji uključuju rakete, dronove i navođene bombe. Grad, koji još uvek ima više od milion ljudi, pretrpeo je ozbiljnu štetu na većini svoje energetske infrastrukture.

Zelenski je danas posetio Harkov i sastao se sa visokim predstavnicima vojske. Oni su zajedno otputovali na lokaciju velike štamparije dan nakon što je uništena u ruskom raketnom napadu u kojem je poginulo najmanje sedam ljudi.

"Danas sam u Harkovu. Dobio sam i najnovije informacije o odbrambenim operacijama, posebno na području grada Vovčnsk, kao i o obnovi oštećene energetske infrastrukture," rekao je Zelenski.

Moskva je u četvrtak saopštila da su njene snage uspele da prodru u blizini grada Bahmut na istoku Ukrajine. Početkom nedelje je ponovo izvestila o navodnom zauzimanju sela Bilohorivka, što joj je otvorilo put da preuzme punu kontrolu nad Luganskom regijom.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

20 h

Podeli: