Testovi 22

24.05.2024.

15:25

Test: Škoda Fabia – premijum karakter

Nova generacija donela je mnoštvo elemenata po kojima Fabia, bez preterivanja, može da se poredi sa premijum modelima. Ponegde se i štedelo.

Izvor: Auto magazin/Aleksandar Bursać

Test: Škoda Fabia – premijum karakter
Auto magazin/Aleksandar Bursać

Podeli:

Nekako smo navikli da Škoda uvek daje više u odnosu na ostale brendove, čak i unutar VW grupacije.

Tu, pre svega, mislimo na ponudu prostora, a pokazalo se da nova, četvrta generacija Fabije donosi i mnogo više.

Konstruisana je na MQB-A0 mehaničkoj platformi, baš kao Scala i Kamiq.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U odnosu na prethodnu ima čak 94 mm duže međuosovinsko rastojanje, što se itekako oseti na zadnjim sedištima. Ukupna dužina je veća za 115 mm, širina za 50, dok je visina smanjena za sedam milimetra.

Unutrašnjost je iznenađujuće prostrana za tipičnog predstavnika B segmenta. Naravno, pozadi nema mesta za kolena kao u Scali, koja je za broj veća u odnosu na ostale modele u klasi, ali je i dalje za svako poštovanje.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Za početak, u Fabiji iznad glave ima više od jedne pesnice prostora, što je u rangu sa krosoverima.

Osim toga, kompletno sedište je blago zarotirano unazad, pa je zavaljen položaj tela kao u daleko većim limuzinama.

Po ovom pitanju, Fabia ima verovatno najudobnija zadnja sedišta na kojima biste mogli na put po Evropi. Naravno, to nije jedino unapređenje…

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Na prvi pogled nije lako razlikovati staru i novu Fabiju, bar kada je reč o prednjem delu.Estetika je manje-više slična, ali tek kada se parkiraju automobili jedan uz drugi jasno je koja je razlika.

Na zadnjem delu je već druga priča. Iako smo na test preuzeli auto sa trećim i za sada najvišim paketom opreme "stajl", stop svetla su sa standardnim sijalicama, dok su farovi u punoj LED tehnologiji.

Čak i osnovna verzija ima reflektorski tip LED svetala, koji obuhvataju duga svetla i migavce. Matriks farovi se doplaćuju.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Nagoveštaj visokog kvaliteta završne obrade je već prilikom otvaranja vrata. Kvake lepo klize klize, a zvuk zatvaranja je na nivou daleko skupljih automobila.

Dočekala nas je vrlo elegantna unutrašnjost, sa detaljima boje bakra i tkaninom na komandnoj tabli.

Na žalost, plastika je i dalje tvrda, uključujući i tapacirunge u vratima. To je jedan od retkih detalja koji nam ukazuju da menadžment VW grupacije nije želeo da Škoda baš u svemu bude "naj".

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U predelu lakta nema površine presvučene eko-kožom, već je i ovde postavljeno platno sa sunđerastom podlogom.

Sedišta su tradicionalno duga, sa ergonomijom koja omogućava poluzavaljeni položaj vozača.

Za razliku od nekih konkurenata, nožne komande su dosta udaljene, što omogućava prilično ispružene noge u kombinaciji sa maksimalno spuštenim sedištem.

Za one prosečne visine, biće potrebno da malo približe sedište, što će značiti i potrebu da se odmakne volan.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Velika novina je uvođenje digitalne instrument table. I ovde je omogućeno nekoliko vrsta prikaza, a posebno nam se dopalo što je u jednom od njih stalno vidljiva ne samo temperatura rashladne tečnosti, već i temperatura motornog ulja.

Ovaj podatak je i ranije bio dostupan, ali je morao da se pretražuje po meniju putnog računara. Ovako, stalno je pred očima.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Nova Fabia je, osim sa najsnažnijim 1.5 TSI motorom od 150 KS, uglavnom dostupna sa trocilindarskim benzincem zapremine hiljadu kubika.

Atmosferac 1.0 je u ponudi sa 80 konjskih snaga, a turbo sa 95 i 115. Mi testiramo najsnažniju varijantu. Ko želi, može da doplati i za DSG menjač.

Iako je test primerak potpuno nov, trocilindarski turbo-benzinac nas je iznenadio potrošnjom.

Test smo završili prosekom od 6,5 litara po Beogradu. U najvećim gužvama prosek nije prelazio preko 8,0 l/100 km, dok bulevarska može da ga spusti i na 6,0.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Za one koji nemaju iskustva sa ovakvim mašinama treba reći da se u vožnji donekle ponašaju kao dizeli, ne samo zbog laganih vibracija, već i zbog karakteristične isporuke snage i obrtnog momenta.

Donekle se oseća i turbo rupa; potreban je trenutak da odreaguje na komandu gasa, a onda vas iznenadi snagom u toj meri da zapitate kako je moguće da se mašina od hiljadu kubika ovako ponaša.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Za razliku od dizelaša, ovaj motor voli da se "zavrti". Umesto da posustaje na 4000 obrtaja, crveno polje počinje na 6000, tako da je rezerva snage uvek dostupna, čak i sa punim automobilom na uzbrdici.

Na svu sreću, ovaj motor nije potrebno terati u visoke obrtaje da bi povukao. Štaviše, trebalo nam je malo vremena da se naviknemo na dosta ranu promenu stepena prenosa koju je sugerisao ekonometar.

Jednostavno, zvuk trocilindarske mašine nije isti kao kod četiri cilindra i uvek imate osećaj da ste na dosta nižim obrtajima nego što zapravo jeste.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ono što predstavlja ogromno iznenađenje je zvučna izolacija. Nova Škoda Fabia je ne samo najbolje izolovana u klasi, već i šire.

Kada zatvorite prozore, neverovatno je kakva je tišina u kabini čak i pri 130 km/h. Možete da pričate šapatom, suvozač će vas bez problema čuti.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

A onda smo pogledali tehničke podatke i shvatili da tajna, između ostalog, leži u ozbiljnom unapređenju aerodinamike, čiji je koeficijent pao sa 0,32 Cd, koliko je imala prethodna generacija, na svega 0,28.

Ovo je taj momenat u kome nas, osim po pitanju mekoće i preciznosti komandi Fabia podseća na premijum modele. I ne samo to.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U vožnji se auto vrlo specifično ponaša, sa nežnim "plivanjem" karoserije prilikom prelaska preko ulegnuća i češljeva, baš kao što je slučaj kod limuzina.

Sitne neravnine takođe meko upija, što je svrstava među najmekše i najudobnije automobile u B segmentu.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Nova Fabia je dobila dosta elemenata sa nove generacije modela Octavia. Među njima je volan, sa tasterima bez posebnog dugmeta za telefoniranje.

Kada vas neko pozove, na displeju instrumenata se pojave mogućnosti da se javite ili odbijete poziv preko multifunkcionalnog tastera koji inače služi za kretanje kroz meni.

Međutim, kada želite da telefonirate, morate da uđete u meni na multimedijalnom displeju.

Pokušali smo da aktiviramo i komandu glasom, ali smo dobili obaveštenje da se ova opcija doplaćuje.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Na svu sreću, displej multimedije i njegov interfejs je dosta unapređen u odnosu na onaj kod modela Octavia ali i drugih modela VW grupacije.

Za početak, kapacitivni tasteri za pojačavanje zvuka su osvetljeni noću, mada su mogli da budu postavljeni sa desne strane, da ih suvozač lakše dohvati.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Najvažnije funkcije su predstavljene kroz skraćenice, koje se dobijaju prevlačenjem gornje ivice displeja nadole, kao kod mobilnih telefona.

I ovde ima luksuznih detalja, poput jonizacije vazduha u kabini, elektrohromatskog levog retrovizora i kišobrana u vratima vozača.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Opšti utisak je da je četvrta generacija Fabije ozbiljno unapređena u odnosu na prethodne.

To više nije mali gradski automobil, već kompaktna limuzina koja se u vožnji ponaša izuzetno sofisticirano, kao da je daleko veći auto.

To što je za sada u ponudi samo trocilindarski 1.0 motor, takođe ne treba da vas brine. Mašina od 115 "konja" ima sasvim dovoljno snage za prosečne potrebe, uključujući i solidna međuubrzanja pri velikim putnim brzinama. Istovremeno, vrlo je štedljiv, ne samo po gradu, već i na otvorenom.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Pri 130 km/h smo zabeležili prosek od oko 6,0 l/100 km, iako se "vrti" na oko 2900 obrtaja.

Kao što smo već pomenuli, pri toj brzini u kabini je vrlo tiho a auto je izuzetno stabilan. Lepa vest je i da se Android Auto povezuje bežično, pa nema brige oko kablova.

Test primerak košta 19.872 evra, dok osnovna verzija može da se nabavi za nešto manje od 16.584 evra sa PDV-om.

Pametna rešenja

Čuvena "Simply Clever" Škodina rešenja zaista olakšavaju svakodnevnicu i korišćenje automobila.

Na novoj Fabiji su zaista na svakom koraku a mi smo izdvojili neke od najkorisnijih.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Na primer, polica za odlaganje telefona je projektovana tako da je telefon uspravno naslonjen na podlogu za bežično punjenje, čime je pregrada, zapravo, ostala nepopunjena.

Tu nije kraj; za dobru organizaciju prostora pobrinuo se držač za kartice sa jedne strane, a lastiš za držanje olovaka sa druge strane, tako da po pregradi ništa ne kliza i ne leti tokom vožnje.

Podloga je, naravno, gumirana.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Fabia ima i rešenja sa modela Octavia i Scala; na primer, tu je silikonski poklopac posude tečnosti za pranje vetrobrana, koji je projektovan da ujedno bude i levak kada se otvori.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U vratancima čepa rezervoara je strugalica za led sa podeocima za merenje dubine šare pneumatika, dok je džep u naslonima sedišta projektovan da ima posebnu pregradu za mobilni telefon, koji inače uvek potone u sam džep.

Pravo je čudo da niko od drugih proizvođača automobila nije preuzeo nešto od ovih korisnih elemenata.

Digitalni instrumenti

Škoda je predvidela nekoliko prikaza digitalnih instrumenata, među kojima je i onaj sa dominantnim obrtomerom.

Zanimljiv je i zbog toga što sadrži i podatak o temperaturi motornog ulja, što je danas vrlo retko, kada se štedi i na pokazivačima temperature rashladne tečnosti.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Inače, izgled instrumenata se bira u meniju na multimedijalnom displeju, a unutar svakog od tih prikaza posebno možete da odaberete koje informacije i parametre želite da vidite.

Škoda Fabia 1.0 TSI 110 Style: Specifikacije

Motor: 3 cil, zapremina 999 ccm, snaga 85 kW (115 KS) pri 5500 o/min, maks. o. moment 200 Nm pri 2000-3000 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4108/1780/1459 mm, međuos. rastojanje 2564 mm, klirens 138 mm, prtljažnik 380/1190 l, rezervoar 40 l, masa 1317 kg, pneumatici 195/55 R16

Performanse: maks. brzina 205 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s, prosečna potrošnja 5,7 l/100 km, emisija CO2 128 g/km (WLTP)

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

1 h

Podeli: