Svet 0

24.05.2024.

17:55

Dobre vesti: Padaju kamate

Potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Gindos najavio je da će banka na sastanku 6. juna smanjiti refererente kamatne stope za 25 baznih poena.

Izvor: Tanjug

Dobre vesti: Padaju kamate
Shutterstock/FrankHH

Podeli:

Na pitanje lista Oberesterajhiše nahrihten (Oberösterreichische Nachrichten) da li je smanjenje kamatnih stopa u evrozoni u junu izvesno i za koliko, Gindos je odgovorio da se banka zalaže za "razborit pristup" koji predviđa smanjenje kamata za 0,25 odsto, odnosno za 25 baznih poena.

Referentna kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja u evrozoni trenutno iznosi 4,5 odsto, kamatna stopa na depozite četiri odsto, a marginalna kamatna stopa 4,75 odsto.

On je ipak naglasio da postoji "ogroman stepen neizvesnosti" povodom daljeg kretanja kamatnih stopa do kraja 2024. godine. "Nismo donosili odluke o broju smanjenja kamatnih stopa niti o njihovoj veličini.

Videćemo kako će se ekonomski podaci razvijati. Ništa nije unapred određeno u pogledu smanjenja ili promene kamatnih stopa", istakao je Luis de Gindos.

Prema njegovim rečima, projekcije Evropske centralne banke predviđaju da će inflacija u evrozoni dostići stabilan nivo od dva odsto sredinom 2025. godine, objavljeno je na sajtu ECB.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: