Svet 0

24.05.2024.

17:55

Dobre vesti: Padaju kamate

Potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Gindos najavio je da će banka na sastanku 6. juna smanjiti refererente kamatne stope za 25 baznih poena.

Izvor: Tanjug

Dobre vesti: Padaju kamate
Shutterstock/FrankHH

Podeli:

Na pitanje lista Oberesterajhiše nahrihten (Oberösterreichische Nachrichten) da li je smanjenje kamatnih stopa u evrozoni u junu izvesno i za koliko, Gindos je odgovorio da se banka zalaže za "razborit pristup" koji predviđa smanjenje kamata za 0,25 odsto, odnosno za 25 baznih poena.

Referentna kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja u evrozoni trenutno iznosi 4,5 odsto, kamatna stopa na depozite četiri odsto, a marginalna kamatna stopa 4,75 odsto.

On je ipak naglasio da postoji "ogroman stepen neizvesnosti" povodom daljeg kretanja kamatnih stopa do kraja 2024. godine. "Nismo donosili odluke o broju smanjenja kamatnih stopa niti o njihovoj veličini.

Videćemo kako će se ekonomski podaci razvijati. Ništa nije unapred određeno u pogledu smanjenja ili promene kamatnih stopa", istakao je Luis de Gindos.

Prema njegovim rečima, projekcije Evropske centralne banke predviđaju da će inflacija u evrozoni dostići stabilan nivo od dva odsto sredinom 2025. godine, objavljeno je na sajtu ECB.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

10 h

Podeli: