Automobili

Nedelja, 19.01.2014.

11:36

Sud odbacio kaznu zbog nošenja Google naočara u vožnji

Prvi slučaj kažnjavanja vozača od strane policije zbog nošenja Google naočara tokom vožnje dospeo je do suda za prekršaje u San Dijegu. Sudija je zaključio je da ne postoji dokaz da su naočare korišćene u vožnji i naložio da se izrečena kazna poništi.

Izvor: B92

Default images

Krajem oktobra preneli smo vest o Sesiliji Abadi, koju je u Kaliforniji zaustavila saobraćajna patrola na autoputu zbog prekoračenja brzine. Međutim, pored kazne za prebrzu vožnju, policajac ju je kaznio i zbog toga što je tokom vožnje nosila Google naočare, iako je ona negirala da ih je u tome trenutku koristila.

Čitav slučaj stekao je veliki publicitet u medijima, s obzirom da je to prvi dokumentovan slučaj da je nekom vozaču napisana kazna zbog Google naočara. Smatrajući da je nepravedno kažnjena, Sesilija Abadi je na sudu negirala krivicu, a sudija je na kraju presudio u njenu korist.

"Nije bilo dovoljno dokaza da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi da su naočari, koje sadrže mali transparentni displej iznad desnog oka, bile 'uključene' i korišćene za vreme vožnje, kako je tvrdio saobraćajac", kaže se u obrazloženju suda.

Biće interesantno videti kako će se ovaj slučaj i njegov ishod odraziti na eventualne buduće pokušaje kažnjavanja vozača zbog nošenja Google naočara u vožnji, i na osnovu čega će policijski službenici utvrđivati da li su naočari u funkciji ili ne.

CNN navodi da oslobađajuća presuda ne znači da policajci neće i dalje zaustavljati vozače koji nose ove naočare u vožnji. Da li će nekom od njih biti napisna kazna ili ne, zavisiće od individualne procene policijskog službenika na licu mesta, a da li će sudija potvrditi kaznu, takođe će zavisiti od slučaja do slučaja.

Zanimljivo je da je u ovom slučaju sud odbacio i drugu kaznu koju je Abadi zaradila zbog prebrze vožnje. Naime, ekspert koji je trebalo da svedoči o tome da li je policijski uređaj za merenje brzine bio pravilno kalibrisan, nije se pojavio na ročištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: