Ishrana 1

17.05.2024.

20:33

Pažljivo sa "zdravom" hranom, može vam doneti više štete nego koristi

Od čipsa, kolača i ostalih slatkiša, do problema sa inslulinskom rezistencijom ali i ostalim zdravstvenim problemima, put je kratak.

Izvor: hayat.ba

Pažljivo sa "zdravom" hranom, može vam doneti više štete nego koristi
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Ove namirnice često su ukusne zbog visokih nivoa šećera, nezdravih masnoća, soli i aditiva za poboljšanje ukusa i roka trajanja.

Preterani unos rafinisanih šećera i nezdravih masnoća, koje se nalaze u ultraprerađenim grickalicama, može dovesti do inzulinske rezistencije, upale ali i povišenog nivoa holesterola i triglicerida, što su sve faktori rizika za srčane bolesti.

Žitarice sa visokim udelom šećera često se reklamiraju kao ukusne opcije za doručak, za brz i praktičan obrok. Ove žitarice obično su pune dodanih šećera radi poboljšanja ukusa, ali često im nedostaju važne hranjive stvari i vlakna.

Pored preterane konzumacije grickalica, bitno je otkloniti zabludu o "zdravoj" hrani, koja zapravo nije zdrava.

 

Tost

Ako mislite da je tost na neki način zdraviji ili bolji za dijetu od običnog hleba, prevarili ste se. Tost zbog svoje male težine a većeg glikemijskog indeksa zapravo može biti dobar izvor ekstra kalorija koje nećete ni primetiti.

Sveže ceđeni sokovi

Super je ujutru pojesti voće. Ali da biste napravili voćni sok neophodno vam je mnogo više voća nego što biste pojeli. Zamislite sebe da pojedete tri narandže? Slabe su šanse, za ne? A za jedan pristojan sok od narandže su vam potrebne bar tri voćke. I to je naravno tri puta više kalorija (iz prostih šećera uglavnom).

Pića bez dodatog šećera

Slično je kao kod sveže ceđenog soka. Ovi sokovi su zapravo razređeni isceđeni sokovi pa je priča skoro ista.

Voda sa ukusom 

I dalje smo kod "zdravih" pića. Naime, sada sve popularnije vode sa različitim voćnim ukusima sadrže dosta kalorija i to opet iz šećera.

Niskokalorična hrana

Namirnice niskog sadržaja masti jesu zdrave ali ne uvek. Naime, nekad su ove namirnice u stvari sastavljene iz šećera a nekima je šećer čak i dodat. Ako piše 0% masti, ne znači automatski da ovu hranu možete unositi u neumerenim količinama.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: