Svet 2

18.05.2024.

13:18

Osveta je "servirana": Huti oborili američki MK-9 Riper

Nekoliko sati nakon što su na internetu objavljeni snimci olupine koja je izgledala kao srušeni američki dron MK-9 Riper, pripadnici jemenskog pro-iranskog pobunjeničkog pokreta Huti saopštili su da su oborili američku bespilotnu letelicu.

Izvor: Tanjug

Osveta je "servirana": Huti oborili američki MK-9 Riper
Profimedia

Podeli:

To su danas preneli arapski mediji.

Rano jutros projektilom je napadnut jedan tanker sa naftom koji je u Crvenom moru plovio pod zastavom Paname, 10 nautičkih milja jugozapadno od jemenske Moke.

Ova dva incidenta verovatno su izazvali jemenski Huti koji izvode napade u znak solidarnosti sa pripadnicima palesinskog Hamasa koji se u Pojasu Gaze bori sa izraelskim oružanim snagama, prenosi AP.

Portparol Huta, brigadni general Jahja Sari je izjavio da su snage Huta u četvrtak oborile dron Riper raketom zemlja-vazduh.

On je rekao da je dron bio u misiji "izvodjenja neprijateljskih akcija" u jemenskoj provinciji Marib, koju i dalje drže saveznici prognane jemenske, medjunarodno priznate vlade.

Huti su kasnije objavili video snimke tvrdeći da prikazuju noćno lansiranje rakete zemlja-vazduh, zajedno sa snimkom rakete koja pogadja dron.

Osoba, čiji je glas digitalno izmenjen da bi se sprečila identifikacija, skandirao je slogan Huta: "Bog je najveći, smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Jevrejima, pobeda islama".

Američka vojska nije odgovorila na zahtev Asošiejted presa za komentar o tvrdnjama Huta koji su i ranije obarali američke dronove oružjem sposobnim za napade na velikim visinama koje su dobili od svog glavnog saveznika Irana.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: