Svet 2

18.05.2024.

13:18

Osveta je "servirana": Huti oborili američki MK-9 Riper

Nekoliko sati nakon što su na internetu objavljeni snimci olupine koja je izgledala kao srušeni američki dron MK-9 Riper, pripadnici jemenskog pro-iranskog pobunjeničkog pokreta Huti saopštili su da su oborili američku bespilotnu letelicu.

Izvor: Tanjug

Osveta je "servirana": Huti oborili američki MK-9 Riper
Profimedia

Podeli:

To su danas preneli arapski mediji.

Rano jutros projektilom je napadnut jedan tanker sa naftom koji je u Crvenom moru plovio pod zastavom Paname, 10 nautičkih milja jugozapadno od jemenske Moke.

Ova dva incidenta verovatno su izazvali jemenski Huti koji izvode napade u znak solidarnosti sa pripadnicima palesinskog Hamasa koji se u Pojasu Gaze bori sa izraelskim oružanim snagama, prenosi AP.

Portparol Huta, brigadni general Jahja Sari je izjavio da su snage Huta u četvrtak oborile dron Riper raketom zemlja-vazduh.

On je rekao da je dron bio u misiji "izvodjenja neprijateljskih akcija" u jemenskoj provinciji Marib, koju i dalje drže saveznici prognane jemenske, medjunarodno priznate vlade.

Huti su kasnije objavili video snimke tvrdeći da prikazuju noćno lansiranje rakete zemlja-vazduh, zajedno sa snimkom rakete koja pogadja dron.

Osoba, čiji je glas digitalno izmenjen da bi se sprečila identifikacija, skandirao je slogan Huta: "Bog je najveći, smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Jevrejima, pobeda islama".

Američka vojska nije odgovorila na zahtev Asošiejted presa za komentar o tvrdnjama Huta koji su i ranije obarali američke dronove oružjem sposobnim za napade na velikim visinama koje su dobili od svog glavnog saveznika Irana.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: