Aktuelno 0

18.05.2024.

12:19

Napravljene mirišljave poštanske markice VIDEO

Francuska je pustila u opticaj 600.000 mirišljavih poštanskih maraka u čast svog nacionalnog hleba bageta.

Izvor: Tanjug

Napravljene mirišljave poštanske markice VIDEO
taka-hashi/Shutterstock

Podeli:

Cena marke na kojoj je slika bageta ukrašene bojama nacionalne zastave - crvenom, belom i plavom, u prodaji u francuskim poštama iznosi 1,96 evra, prenosi BBC.

Boja koja je korišćena za štampanje ovih maraka sadrži mikrokapsule koje daju miris sveže pečenog hleba. Mirišljave marke su puštene u prodaju u petak, na dan Svetog Onorea, zaštitnika pekara i poslastičara.

"Baget, hleb našeg svakodnevnog života, simbol naše gastronomije, dragulj naše kulture", objavila je francuska Pošta na svojoj veb stranici. Damien Lavo, štampar u Filapostu, opisao je francuskim medijima izazove rada sa mirisnim mastilom.

"Ovaj miris je inkapsuliran. Teško je naneti boju i sačuvati mikro kapsule tako da se miris oslobodi kada kupac protrlja marku. Mirisne kapsule nabavljamo kod posebnog proizvođača", rekao je Lavo. Francuski baget je 2022. godine uvršten na listu UNESCO baštine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

22 h

Podeli: