Aktuelno 10

17.05.2024.

21:45

Građani upozoreni da ne koriste TikTok: "Svi podaci idu kineskoj vladi"

Šef kanadske bezbednosno-obaveštajne zlužbe Dejvid Vinjo upozorio je danas građane Kanade da ne koriste aplikaciju TikTok.

Izvor: Tanjug

Građani upozoreni da ne koriste TikTok: "Svi podaci idu kineskoj vladi"
Mamun sheikh K / Shutterstock.com

Podeli:

On je rekao da su podaci korisnika koje je prikupiila aplikacija ''dostupni kineskoj vladi'', preneo je CBS.

''Ja kao direktor Kanadske bezbednosno-obaveštajne službe smatram da postoji veoma jasna strategija kineske vlade da prikuplja lične podatke od bilo koga širom sveta'', rekao je Vinjo.

Kanada je u septembru naredila reviziju nacionalne bezbednosti povodom predloga TikToka da proširi poslovanje u toj zemlji, pri čemu je Vinjo rekao da će učestvovati u reviziji i ponuditi savete.

Ranije ovog meseca kineska kompanija Bajtdens, u čijem je vlasništvu aplikacija TikTok, podnela je tužbu američkom saveznom sudu sa zahtevom da blokira zakon kojim bi bila omogućena zabrana TikToka u SAD.

Bajtdens i TIkTok podnele su tužbu američkom Apelacionom sudu za okrug Kolumbija, s tvrdnjom da zakon krši Ustav SAD po brojnim osnovama, uključujući kršenje zaštite slobode govora.

''Prvi put u istoriji, Kongres je doneo zakon koji podvrgava jednu platformu trajnoj zabrani'', navode kineske kompanije u tužbi.

TikTok je demantovao da je delio i da će ikada deliti podatke o američkim korisnicima.

Zakon zabranjuje prodavnicama aplikacija da nude TikTok, kao i usluge internet hostinga, izuzev ako Bajtdens ne proda aplikaciju do 19. januara.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: