Svet 3

18.05.2024.

13:57

Putine, ne tamo: Ruska vojska će udariti u zid?

Poljska će uložiti više od dve milijarde evra u bezbednost i jačanje granice sa Rusijom i Belorusijom, koja predstavlja i istočnu granicu Evropske unije, izjavio je u subotu premijer Donald Tusk.

Izvor: Tportal.hr

Putine, ne tamo: Ruska vojska će udariti u zid?
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Podeli:

"Odlučili smo da uložimo 10 milijardi zlota", ili oko 2,34 milijarde evra, "u našu bezbednost, a posebno u obezbeđenje naše istočne granice", rekao je Tusk novinarima predstavljajući projekat pod nazivom "Istočni štit".

"Ovaj sistem utvrđenja, kojim se jača granica od 400 kilometara sa Rusijom i Belorusijom, biće element odvraćanja, strategija odbacivanja rata sa naših granica", dodao je on, precizirajući da je posao već počeo.

Poljska, čija se teritorija graniči sa ruskom enklavom Kalinjingradom i Belorusijom, kao i Ukrajina, strahuje da će to biti sledeća meta Moskve.

Od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. Varšava je bezuslovna podrška Kijevu i glavna tranzitna zemlja za zapadno oružje koje joj se isporučuje.

Suočena sa ruskom pretnjom, Varšava je preduzela brzu modernizaciju svoje vojske sa budžetom za odbranu od oko 4 procenta BDP-a, najvećim među zemljama NATO-a.

Varšava je takođe pokrenula seriju kupovina vojne opreme, vredne milijarde dolara, uglavnom u Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

21 h

Podeli: