Sreda, 10.04.2013.

18:55

Ambasador HR o stavovima Nikolića

Stalni predstavnik misije Hrvatske pri UN Ranko Vilović podržao je rad ad hok krivičnih tribunala i kritikovao neke od stavova koje je predsednik Nikolić izneo.

Izvor: Tanjug

Default images

Vilović je načelno podržao rad ad hok tribunala i posebno uspostavljanje Međunarodnog krivičnog suda, ali je kritikovao način na koji je organizovana današnja debata o ulozi tribunala i neke od stavova koje je izneo predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On smatra i da neke od stvari koje je izneo predsednik Srbije ne odgovaraju činjenicama. "Možemo samo da se sa njima ne složimo", naveo je predstavnik Hrvatske, ne precizirajući o kojim se stavovima radi.

Vilović je ocenio da su ljudi vekovima težili uspostavljanju međunarodnih mehanizama pravde, ali da je pravi prodor učinjen osnivanjem Haškog tribunala i tribunala za Ruandu i potom tribunalima za Sijera Leone i Kambodžu.

Ipak, sve su to bili ad hok tribunali tako da je njihova preventivna moć bila ograničena, rekao je on i istakao da je "svetu bio potreban Međunarodni krivični sud čije je osnivanje bilo jedan od najvećih postignuća civilizacije u 20. veku i početak nove ere".

Prema njegovim rečima, Hrvatska je "kao žrtva agresije" snažno podržala Haški tribunal kao najbolji način za traženje pravde.

"Iako moja zemlja nije uvek bila zadovoljna procedurom i odlukama, ona je uvek podržavala rad tribunala i nikada nije dovodila u pitanje njegove odluke", rekao je on napominjući da je to "ono što očekuju i od drugih."

Ono što je, kada je reč o zločinima, važno da se učini jeste da se utvrdi odgovornost pojedinaca, ali proces pomirenja ne mogu da izvrše samo tribunali, ocenio je hrvatski ambasador i istakao da je potrebno da kritična količina društva shvati šta je ispravno, a da su politički lideri u tome ključni.

Današnja debata je mogla da doprinese tome da je bila uravnotežena i pripremljena na odgovarajući način, smatra hrvatski ambasador, koji međutim, ocenjuje da "nedostatak transparentnosti" i izbor panelista, "upućuju da to nije bio cilj".

Otpravnik poslova Turske u UN Levent Eler ocenio je da je osnivanje međunarodnih krivičnih tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu doprinelo procesu pomirenju i održanju mira.

"Bez pravde, počinioci najgnusnijih zločina ne bi bili kažnjeni, a mir ne bi bio održiv", izjavio je on, naglasivši da je neophodno krivično goniti odgovorne pojedince, a da treba zaštititi zajednice od kolektivnog etiketiranja i nametanja kolektivne krivice.

I Turska, kao balkanska zemlja, aktivno doprinosi miru, stabilnosti i pomirenju u regionu, u trenutku kada čitav region stremi ka evrointegracijama, a naročito kroz saradnju sa Srbijom, BiH i Hrvatskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: