Utorak, 21.06.2011.

08:34

Homen: Imunitet "u proceduri"

Zakonski okvir imuniteta poslanika, članova Vlade Srbije, sudija Ustavnog suda, kao i sudija i tužilaca, već je u "proceduri", poručuju iz Ministarstva pravde.

Izvor: Blic

Default images

Državni sekretar u tom ministarstvu Slobodan Homen izjavio je da je oformljena je radna grupa za izmenu Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku.

"Imunitet, Ustavom predviđena kategorija, treba da postoji kao i svuda u svetu i ne sme biti predmet zloupotrebe" rekao je on za Blic.

Homen je dodaoa da je "realnost drugačija, jer u Srbiji je potpuno normalna pojava da se pojedinci pozivaju na imunitet i za klasična krivična dela, čime se obezbeđuje zaštita od krivičnog gonjenja".

Homen je poručio da je nužno da ministri i poslanici imaju status kao i svi drugi građani kada je reč o odgovornosti za klasična krivična dela.

Ustavom predviđen imunitet državnih funkcionera podrazumeva da narodni poslanik ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje i glasanje.

Eksperti EU na poslednjem sastanku sa predstavnicima državnih organa preporučili su i preispitivanje zakonskog okvira imuniteta državnih funkcionera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

21 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: