Aktuelno 2

23.05.2024.

21:42

Apple sprema ekrane koji će sami sebe da popravljaju?

Kada su u pitanju uređaji sa savitljivim ekranima, Apple ne želi da žuri.

Izvor: Zimo

Apple sprema ekrane koji će sami sebe da popravljaju?
Shutterstock/TungCheung

Podeli:

Iako imaju planove u vezi sa ovakvim tipom uređaja, njihovo predstavljanje ne treba očekivati još nekoliko godina, a i kada se jednom pojave, pitanje je koji će to biti uređaj.

Ranije se pominjalo kako Apple planira iPad ili čak Mac sa fleksibilnim ekranom, ali tek će se pokazati kakvi su zapravo njihovi planovi, jer zvaničnih informacija, naravno, nema.

Međutim, ove nedelje pojavile su se informacije o patentu koji je Apple prijavio, a odnose se na savitljive ekrane, i prema tome bi "jabuka" mogla da predstavi uređaj sa "samoobnavljajućim savitljivim ekranom". 

Na ovakvim ekranima bi trebalo da ogrebotine i druga manja udubljenja "same sebe" poprave, bez potrebe nošenja uređaja na popravku.

Sam patent se ne odnosi na neki konkretan uređaj, već se naglašava kako bi se takvi ekrani mogli koristiti u telefonima, tabletima, računalima, monitorima i nosivim uređajima. Ovaj materijal mogao bi da pokriva samo deo na kojem se ekran savija, ili čitav ekran.

Zanimljivo je da bi ekran mogao da "zaceli" bez ikakve potrebe za nekom korisničkom akcijom, odnosno spoljnom intervencijom.

Takođe, korisnici bi mogli unapred da odrede redosled kada će se ekran popraviti, odnosno samozacijeljenje bi moglo da se aktivira tokom punjenja uređaja, bilo da je reč o bežičnom punjenju ili kada se koristi kabl. 

Naravno, sama prijava patenta ne znači kako će kompanija zaista jednom predstaviti takav materijal, odnosno uređaje na kojima će ekrani moći sami da se obnavljaju. 

S druge strane, dobro je znati u kom smeru razmišljaju Apple dizajneri, pa ipak postoji mogućnost da nam jednom u budućnosti budu dostupni uređaji za koje se nećemo uznemiravati ako nam padnu i ako se ošteti ekran.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: