Svet 0

24.05.2024.

9:30

Direktor FSB-a: Ukrajina direktno umešana u teroristički napad na Krokus siti hol, imamo dokaz

Direktor Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov izjavio je tokom posete Biškeku danas da njegova agencija ima dokaz da je ukrajinska vojna obaveštajna služba direktno povezana sa terorističkim napadom na koncertnu dvoranu u Moskvi 22. marta.

Izvor: MEDUZA

Direktor FSB-a: Ukrajina direktno umešana u teroristički napad na Krokus siti hol, imamo dokaz
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Bortnikov je na sastanku Saveta šefova bezbednosnih agencija i specijalnih službi Zajednice nezavisnih država (ZND) rekao da su istražitelji FSB-a utvrdili da su planove napada, finansiranje i logistiku bekstva koordinirali onlajn pripadnici Islamske države – teroristička grupa provincija Horasan.

Bortnikov je dodao da FSB veruje da je jedan od ciljeva terorista bio da naruše odnose Moskve sa drugim članicama ZND "koristeći verske i etničke faktore".

Direktor FSB je rekao da njegova agencija koordinira svoj rad sa kolegama u Kazahstanu, Kirgistanu, Tadžikistanu i Uzbekistanu.

Nekoliko dana nakon terorističkog napada nakoncertnu salu u Krokus siti holu 22. marta 2024, ruski visoki zvaničnici počeli su da tvrde, bez dokaza, da su počinioci delovali po naređenju ukrajinske vlade.

Policija je u istrazi uhapsila više od 20 osumnjičenih, uključujući četvoricu državljana Tadžikistana koji su navodno izvršili napad.

Internetom su kružili video snimci na kojima se vidi kako federalni agenti muče muškarce nakon njihovog hapšenja. Nakon terorističkog napada usledio je napad širom zemlje protiv migranata iz centralne Azije.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: