Aktuelno 3

24.05.2024.

7:53

Atari kupio najvećeg rivala: Da li vas drma nostalgija?

Atari je danas najavio kupovinu brenda Intellivision zajedno sa "određenim igrama" kompanije Intellivision Entertainment LLC.

Izvor: PC Gamer

Atari kupio najvećeg rivala: Da li vas drma nostalgija?
Profimedia

Podeli:

Ovo budi nostalgiju na rane dana konzola za video-igre, kada je na Zapadu (naročito u SAD) Atari 2600 dominirao scenom kasnih 1970-ih. 

Intellivision je bio jedan od glavnih Atarijevih rivala, uglavnom jer su imali podršku kompanije Mattel (to su bili dani kada su se video-igre prodavale u odeljku sa igračkama u prodavnicama), a njihova prva konzola stigla je 1979. godine.

Koncept "rata konzola" nije zapravo postojao, ali konkurencija je bila stvarna. Mattel je radio sa Intellivisionom od 1977. godine i u reklame je uloženo dosta novca, pri čemu su se direktno upoređivale mogućnosti njihovog sistema sa onim što je mogao Atari 2600.

Prilično dobro im je išlo, ali Atarijev 2600 je ipak ostao ispred, a Mattel je tiho odustao od od ovog biznisa u narednoj deceniji.

Vreme posle 1990-ih ne ostaje u lepom sećanju nijednoj od ove dve kompanije, ali je Atari postigao neuporedivo veći uspeh. 

Trenutno, Atari pokušava da vrati stari sjaj i popunili su par novinskih stubaca Atari hotelima i NFT-ovima, ali su ipak na kraju odlučili da se vrate na ono u čemu su najbolji - npr. kupili su Nightdive studio, koji je poznat po pravljenju rimejka igre System Shock.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: