Svet 8

22.05.2024.

20:04

Hitno je – počinje haos: Obustavljaju isporuke nafte?

Austrijska energetska kompanija OMV se oglasila hitnim saopštenjem u kojem upozorava da bi ruski Gasprom na osnovu današnje presude "stranog suda" o načinu plaćanja za gas mogao da obustavi isporuke gasa u Austriju.

Izvor: Tanjug

Hitno je – počinje haos: Obustavljaju isporuke nafte?
Shutterstock/Krasowit

Podeli:

Ako se presuda sprovede, OMV bi bila prinuđena da prekine plaćanja Gaspromu, što bi posledično verovatno dovelo do prekida isporuka ruskog gasa u Austriju. Detalji o samoj presudi "stranog suda" nisu saopšteni.

Kompanija OMV je istakla da će njena podružnica OGMT i u tom slučaju "nadalje moći da snabdeva kupce gasom iz alternativnih, neruskih izvora".

Kako prenosi portal Oilprice, ova poruka naglašava ranjivost austrijskog snabdevanja gasom koje još zavisi od ruskog Gasproma.

Zvanični Beč je ranije ove godine nagovestio da će nastojati da smanji svoju zavisnost od Moskve i da okonča dugoročni ugovor koji firma OMV ima sa Gaspromom.

Podeli:

Tagovi

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

14 h

Podeli: