Svet 39

22.05.2024.

16:17

Ispravka: Nemačka ne izlazi iz EU, u pitanju je hipoteza

Mediji u regionu objavili su vest o hipotezi da Nemačka navodno napušta EU, koju je preneo portal B92 sa naslovom "Nemačka ne napušta EU? "Posledice mogu biti kobne" ". Međutim, kako nam je ukazalo "Raskrinkavanje.me", interpretacija teksta nije tačna.

Izvor: Jutarnji.hr

Ispravka: Nemačka ne izlazi iz EU, u pitanju je hipoteza
Shutterstock/Golub Oleksii

Podeli:

Kako je predočio portal "Raskrinkavanje.me", tekst koji je prenet ne sadrži informaciju o tome da Nemačka stvarno napušta EU, već se sadržaj članka bavi projekcijom ekonomski posledica šta bi se desilo ukoliko bi se ta zemlja odlučila da napusti EU.

Naime, Nemački ekonomski institut bavio se ekonomskim posledicama potencijalne odluke koja, za sada, ostaje samo hipoteza, pošto ne postoje nikakvi pokazatelji da će Nemačka napustiti EU, a uvid u analizu imala je nemačka novinska agencija Dpa.

U daljem objašnjenju, za kontekst tvrdnje o izlasku Nemačke iz EU, trebalo bi napomenuti da u Nemačkoj postoje političke struje i pokreti, koji su kritički nastrojeni prema određenim aspektima EU ili zagovaraju reforme, odnosno referendum o potpunom istupanju Nemačke iz EU. Uglavnom evroskeptične i desno orijentisane partije, koje predvodi "Alternativa za Nemačku" (AfD) zalažu se za tzv. Dexit, odnosno za izlazak Nemačke iz EU.

Međutim, uprkos težnjama desničarskih partija da Nemačka istupi iz EU, takvi stavovi ne pokazuju mišljenje većine građana Nemačke, s obzirom na činjenicu da je podrška za članstvo u EU ostaje i dalje na veoma visokom nivou, a u prilog tome idu i istraživanja javnog mnjenja, koja pokazuju da je većina Nemaca za ostanak u EU.

Iz toga se jasno vidi da je reč o hipotetičkim navodima, a ne o stvarnoj slici javnog mnjenja u Nemačkoj, koje i dalje podržava EU.

Ovom prilikom se izvinjavamo na nenamernom propustu.

Podeli:

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

13 h

Podeli: