Svet

Petak, 23.03.2007.

13:06

Lufthanza preuzima špansku Iberiju?

Nemačka avio kompanija Lufthanza je zatražila uvid u poslovne knjige najvećeg španskog avioprevoznika Iberije.

Izvor: Poslovni.hr

Default images

Finansijski direktor Lufthanze, Stefan Gemkov, je potvrdio da nemački prevoznik razmatra preuzimanje Iberije, ali da za sada nema nikakvih pregovora.

Ujedinjenjem Lufthanze i Iberije formirala bi se kompanija vredna 12,8 milijardi evra, koja bi sa oko 70 miliona putnika godišnje bila ravna konkurentskom Er Fransu i KLM-u.

U Iberiji kažu da bi "Lufthanza mogla da bude dobar kandidat, jer ima vrlo malo preklapanja sa rutama budući da nemačka grupacija ima vrlo slabu mražu u Latinskoj Americi". Španski mediji pišu da Lufthansa i Britiš Ervejz, koji ima deset odsto udela u Iberiji, razmatraju mogućnost ponude u visini 3,9 evra po deonici, što bi Iberiju dovelo do 3,7 milijardi evra vrednosti.
Ovo preuzimanja je interesantno i zbog toga što bi novi sporazum o otvorenom nebu između Evropske unije i Sjedinjenih Država mogao da dovede do novog talasa preuzimanja u industriji.

Naime, Evropska unija je sa američkim pregovaračima postigla sporazum o otvorenom nebu, koji će omogućiti povećanje broja transatlantskih letova i niže cene avionskih karata. Njime bi se omogućilo evropskim aviokompanijama da lete u SAD sa svake tačke na svetu umesto kao do sada samo iz svoje matične države.

Sporazum bi obuhvatio oko dve trećine ukupnog svetskog avio prometa, a zahvaljujući njemu bi se dobilo 26 miliona novih putnika u transatlantskom prometu u sledećih pet godina, zaraditi oko 12 milijardi evra i otvoriti 80 hiljada novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

7 h

Podeli: