Svet 0

18.05.2024.

22:03

Raste broj mrtvih i ranjenih; Teško naoružani specijalci kontrolišu ulice VIDEO

Još jedna osoba je poginula, a dve su povređene u Novoj Kaledoniji dok službe bezbednosti pokušavaju da zavedu red nakon pet noći nereda i pljački, u kojima je poginulo ukupno šest osoba.

Izvor: Jutarnji.hr

Raste broj mrtvih i ranjenih; Teško naoružani specijalci kontrolišu ulice VIDEO
Tanjug/AP Photo/Nicolas Job

Podeli:

Novi incident dogodio se u severnoj oblasti arhipelaga Kala-Gomen, rekao je general armije Nikolas Mateos.

On je naveo da je poginuo muškarac, a povređeni su otac i sin koji su pokušali da pređu barikadu koju su podigli demonstranti.

Grupe teško naoružanih francuskih marinaca i policije patroliraju glavnim gradom Numeom, gde su ulice zatrpane ruševinama nakon još jedne noći nasilja.

Nekoliko stotina ljudi je do sada povređeno.

Reporteri francuske novinske agencije AFP videli su izgorela vozila i zgrade u gradskom naselju Magenta, kao i policiju koja pokušava da uspostavi kontrolu. Stanovnici su prijavili da su tokom noći čuli pucnjavu, zvuk helikoptera i "velike eksplozije". Moguće je da su to bile detonacije gasnih boca unutar zapaljenih zgrada.

Veruje se da su uzroci nemira ekonomska kriza, socijalne tenzije i politička borba između aktivista za nezavisnost i francuskih vlasti.

Zvanični Pariz optužio je separatističku grupu poznatu kao CCAT da stoji iza nereda.

Francuski predsednik Emanuel Makron otkazao je niz sastanaka zbog razvoja događaja u regionu i proglasio vanredno stanje, dajući izvršnoj vlasti više ovlašćenja da stavi situaciju pod kontrolu.

Kako je ranije navedeno, protesti su uslijedili nakon predložene reforme izbornog tela na ovoj teritoriji, za koju deo političke scene tvrdi da bi oslabila zastupljenost autohtonog kanačkog stanovništva, piše Kliks.ba.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: