Srbija

Ponedeljak, 17.03.2014.

13:46

"Zelena ekonomija" u 10 opština

Stara Pazova i još devet opština učesnice projekta "Mreža zelene ekonomije" planiraju da uspostave zajedničke regionalne komunalne usluge.

Izvor: Tanjug

Default images

Ove opštine nameravaju i da više koriste obnovljive izvore energije, rečeno je na skupu u Staroj Pazovi, održanom u okviru pomenutog projekta.

Opštine Stara Pazova, Apatin, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Lazarevac, Lajkovac, Osečina, Ruma i Čačak su u novembru prošle godine potpisale Memorandum o saradnji, u okviru projekta "Mreže zelene ekonomije".

"Mreža zelene ekonomije" ima za cilj razvoj lokalnih sredina kroz osnivanje mreže zelene ekonomije i rada na unapređenju energetske efikasnosti, koristeći privatno-javno partnerstvo, saopštila je opština Stara Pazova.

Opštine u Srbiji bi postavile regionalne komunalne usluge "zelene ekonomije" sa privatnim kompanijama, primenjujući i koristeći projekte u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Nije zanemarljivo ni to što bi opštine u Srbiji profitirale od proizvodnje obnovljive energije, jer se tako ostvareni prihodi mogu reinvestirati u projekte iz oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Preduzetnički razvoj u "zelenoj ekonomiji" rezultiraće, kako se navodi, kroz regionalnu dodatnu vrednost o omogućavanje zaposlenja i prinosa u javnom i privatnom sektoru.

Predsednik opštine Stara Pazova, Djorđe Radinović, ukazao je na značaj uključivanja Srbije u projekte koji prate svetske trendove, naročito kada je u pitanju upotreba obnovljivih izvora energije u čemu smo, kako je rekao, kao zemlja nedovoljno aktivni.

Opštine u Srbiji se, kako se ističe, suočavaju sa mnogobrojnim preprekama na putu unapređenja energetske efikasnosti i iskorišćenja obnovljivih izvora energije.

Finansijska zavisnost od republičke vlasti, nedostatak finansijskih sredstava, ali i kapaciteta, veština, novih rešenja i ideja da bi se osigurala dodatna finansijska sredstva, može biti prepoznat, kao jedan od glavnih problema na lokalnom nivou.

Projekat "Mreža zelene ekonomije"se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a novi sastanak na tu temu najavljen je za 26. mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: