Srbija

Subota, 11.08.2007.

13:03

Berza: Nedeljni promet 3,1 mlrd.RSD

Nedeljni promet ostvaren na Beogradskoj berzi u periodu od 6. do 10. avgusta iznosio je 3,1 milijardu dinara.

Izvor: B92

Default images

Nedeljni promet berze bio je za 49,8 odsto veći nego prve avgustovske nedelju. U istom periodu zabeleženo je i 6,2 hiljade transakcija, što predstavlja uvećanje od 21,3 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Takođe, u petak, 10. avgusta, na Berzi je obavljena 200 hiljadita pojedinačna transakcija od početka 2007. godine. Jubilarna transakcija bila je 19. po redu u toku dnevnog trgovanja u petak, a obavljena je u trgovanju akcijama preduzeća Bambi Banat a.d. Beograd.

Indeksi Berze zabeležili su pad vrednosti na nedeljnom nivou, i to indeks Beleks 15 za 22,6 indeksnih poena, odnosno 0,78 odsto, dok indeks Beleks lajn beleži pad od 2,81 poena, odnosno 0,1 odsto.

Oba indeksa su u toku nedelje beležili naizmenični pad i porast vrednosti na dnevnom nivou – tako da su porast vrednosti indeksi ostvarili u utorak i četvrtak, a padove u ponedeljak, sredu i petak.

Najtrgovanije akcije u prethodnoj nedelji bile su akcije Soja proteina (SJPT) iz Bečeja, kojima je trgovano u iznosu od 396,9 miliona dinara, dok su se na drugom mestu našle akcije preduzeća sa A Listinga – Energoprojekt holding (ENHL) iz Beograda, kojima je ostvaren promet od 263,9 miliona dinara.

Akcije građevinskog preduzeća Planum iz Beograda (PLNM) zabeležile su osmoprocentni porast cene na nedeljnom nivou, i time se našle na prvom mestu po nedeljnom rastu cena, dok akcije još tri preduzeća beleže rast cene od preko 5 odsto na nedeljnom nivou: Agrocoop a.d. Novi Sad (AGRC), Galenika Fitofarmacija a.d. Zemun (FITO) i Simpo a.d. Vranje (SMPO). Najveći pad cene, od -6,06 odsto zabeležen je za akcije fabrike ulja i biljnih masti Sunce iz Sombora (SNCE), dok se na drugom mestu nalaze akcije preduzeća Radijator iz Zrenjanina (RĐZ).

Od početka godine 94,8 odsto od ukupnog broja transakcija ostvareno je u trgovanju akcijama, dok je preostalih 5,2 odsto obavaljeno u trgovanju obveznicama RS. U poređenju sa celom 2006. godinom, broj transakcija na godišnjem nivou je već premašen za 58,5 hiljada transakcija, odnosno 41,34 odsto.

U nedeljnom trgovanju akcije su učestvovale sa 95,32 odsto, dok je 4,68 odsto prometa ostvareno u trgovanju obveznicama RS. Najveći dnevni obim prometa u posmatranom periodu ostvaren je u petak, kada je vrednost trgovanja iznosila preko 835 miliona dinara.

Interesantno je da su, u toku posmatrane nedelje, strani investitori značajno povećali svoje učešće u trgovanju obveznicama RS, tako da su ostvarili učešće od 43,66 odsto u ostvarenoj vrednosti prometa.

Ukupni nedeljni promet dužničkim hartijama od vrednosti države iznosio je 147,5 miliona dinara, a najtrgovanije su bile obveznice A2014, kojima je trgovano u iznosu od 41,4 miliona dinara. Stopa prinosa na obveznice RS se u petak, 10. avgusta kretala na nivou od 5,40 do 6,08 odsto na godišnjem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

13 h

Podeli: