Region

Nedelja, 13.04.2014.

11:43

Hrvatska među 10 najgorih ekonomija

"Ekonomist intelidžens junit" svrstao je Hrvatsku u deset najgorih ekonomija na svetu, prenosi Tportal.hr.

Izvor: tportal.hr

Default images

Britanski "Ekonomist", preciznije njegovo konsultantsko odeljenje "Ekonomist intelidžens junit" (Economist Intelligence Unit - EIU) koje objavljuje redovne ekonomsko-političke analize pojedinih država, ekonomske prognoze i trendove po industrijama, je u svojoj aprilskoj prognozi uvrstio Hrvatsku među deset najgorih ekonomija sveta u 2014, piše Tportal.hr.

Aprilske prognoze još uvek nisu objavljene na internet stranicama EIU-a, ali je tabelu u subotu tvitao Robert Alan Vord, direktor i glavni urednik ovog odeljenja.

Hrvatska je, doduše, najbolja od 10 najgorih: neslavnu listu predvodi Kipar, a slede Ukrajina, Porto Riko, Libija, Centralnoafrička Republika, Venecuela, Ekvatorijalna Gvineja, Argentina i Barbados.

Vord je za Tportal.hr tvitao sledeće objašnjenje o uvršćenju Hrvatske na listu najgorih: "Fiskalna štednja, visoka nezaposlenost i spoljni dug, čvrsti krediti (visoke ili rastuće kamatne stope, op.a.) i slaba konkurentnost koče rast. Oporavak od 2015."

Tportal.hr podseća da je indeks očekivanja za hrvatsku ekonomiju u idućih šest meseci, koji izračunavaju Centar za evropske ekonomske studije iz Manhajma i Erste banka, pao je u februaru za 18,5 bodova na 5,8 bodova, najniži nivo od septembra 2012.

Indeks se račina na temelju ankete u kojoj učestvuju stručnjaci na finansijskim tržištima. Istraživanje obuhvata region srednje i istočne Evrope, koji uz Hrvatsku uključuje još i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Tursku.

Uz Hrvatsku, najviše su pogoršana očekivanja za Slovačku i Mađarsku, uz pad odgovarajućih indeksa za 14,3, odnosno 13,5 bodova. Najveće poboljšanje očekivanja zabeleženo je u Češkoj, gde je indeks porastao za 6,6 bodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: