Region

Petak, 23.10.2015.

17:36

Gradonačelnik: Uber u Zagrebu? Trla baba lan...

Uber je juče stigao i u Zagreb, ipak gradonačelnik Zagreba Milan Bandić tvrdi da je reč o dezinformacijama, jer kompanija za to nema potrebne dozvole.

Izvor: B92, Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

Na opasku novinara da se kompanija danas predstavila i počela da radi, Bandić je kazao: "Ko vam je rekao da Uber dolazi? Ne širite dezinformacije. Mogli su se oni svojoj babi predstaviti. To su njihove želje. Ne mogu raditi bez dozvola Zagreba i resornog ministarstva, a njih nemaju ", piše portal Seebiz.

Zagrebački gradonačelnik tvrdi da će Uber moći da počne da vozi samo ako se dogovore i s postojećim taksistima.

"Sve ostalo je trla baba lan da joj prođe dan", dodao je Bandić.

Mnogi drugi mediji, kao i sajt Ubera, prenose čak i slike prvih Zagrepčana koji su koristili njihove usluge.

Uber je tehnološka platforma koja spaja putnike s vozačima i nudi im povoljnu vožnju koja se, takođe, plaća preko mobilne aplikacije, a sve se to ostvaruje pritiskom na ekran pametnog telefona, piše portal Index.hr. U zavisnosti od vrste, vozači su obični građani ili profesionalni vozači.

Takve usluge Uber već nudi u 61 državi širom sveta, uključujući 21 državu članicu Evropske unije, a u Zagrebu posluje kao Uber X.

Taksisti širom sveta se bune protiv njih, jer su jeftiniji, a ne plaćaju doprinose.

Aplikacija za korišćenje sistema dostupna je na svim iOS i Android pametnim telefonima. Koristi GPS karte da pronađe najbližeg dostupnog vozača, koji je od korisnika najčešće udaljen svega nekoliko minuta.

Posle poslatog zahteva, korisnik može da vidi fotografije svih vozača u blizini, njihovo ime i registraciju vozila, a ima i mogućnost da na mobilnom telefonu prati dolazak vozila u stvarnom vremenu.

Aplikacija zatim javlja korisniku da je vozač stigao, tako da su dani čekanja taksija napolju na kiši stvar prošlosti, navedeno je u tekstu.

Uber je korisnicima dostupan u svako doba dana ili noći i mnogo je jeftiniji od većine tradicionalnih taksija. Prema navodima sajta Netokracija.hr, samo u Zagrebu više od 13.000 korisnika već je preuzelo Uber za ajfon (iPhone), Android i vindouz fon (Windows Phone) uređaje i očekuje da primi prve putnike u svoja vozila.

Svaki vozač na platformi uUer X u Zagrebu je u potpunosti kvalifikovan profesionalac s komercijalnom dozvolom, koji prolazi temeljne provere prošlosti i lekarske preglede. Pored toga, reč je o privatnicima koji su fleksibilni kada je u reč o izboru toga kada i koliko će da rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

5 h

Podeli: