Politika 0

18.05.2024.

19:44

Na marginama sabora: Manipulacijom se krije cilj - dovođenje u pitanje legitimnosti SPC

Prvog dana zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, Sabor je izdao zvanično obaveštenje o planiranom radnom delu, ali na marginama skupa pominjalo se onemogućavanje SPC, od strane vlasti tzv. Kosova, da svečani deo zasedanja počne u Pećkoj patrijaršiji.

Izvor: Novosti/Vladimir Mitrić

Na marginama sabora: Manipulacijom se krije cilj - dovođenje u pitanje legitimnosti SPC
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Podeli:

Taj događaj, koji je mnogo više od incidenta, ne utiče ni na koji način negativno na  sam tok Sabora, ali se o njemu govori.

Arhijereji pozdravljaju sve one koji su o tome javno izneli stav i ukazali da je, u najmanju ruku, neprimereno, drsko i bezbožno zabranjivanje poglavaru SPC da ode u svoj dom.

"Zabrana patrijarhu srpskom da dođe na KiM nije samo vrhunac apsurda, to je još jedan pokušaj totalnog uništavanja pravoslavlja," poručio je mitropolit Luka.

"Nažalost, iza ove odluke stoji hladna (geo)strateška manipulacija. Zapravo, to što su se u poslednje vreme iznova počele širiti lažne informacije o tome da Srbi navodno "nikada nisu podizali" crkve na Kosovu i da su ih "samo oduzimali" drugima. Pod okriljem ove manipulacije krije se jednostavan cilj - dovođenje pod sumnju legitimnosti prisustva SPC na iskonsko srpskim prostorima.

Takođe, i postavljanje temelja za korenite promene verskog identiteta."

Odlukom da patrijarha ne puste na teritoriju na kojoj živi njegov verni narod, kojem je preko potrebna podrška i zaštita, kako je rekao mitropolit Luka, Priština grubim kršenjem osnovnih prava želi da pokaže celom svetu da je poglavar SPC navodno "stranac" na Kosovu, da SPC nema budućnost u regionu.

"U prilog mojim rečima ide i demonstrativno skrnavljenje Crkve Svete Trojice u selu Naklo blizu Peći, koje se dogodilo nakon blokiranja ulaska patrijarha Porfirija na KiM," kaže mitropolit Luka.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: