Kultura

Petak, 09.06.2023.

13:43

Novi madridski muzej u punom sjaju: Biće izložena dela koja javnost nikada nije videla

Novi muzej sa impresivnim blagom koje su sakupili španski monarsi u proteklih pet vekova otvara svoja vrata u Madridu u junu.

Izvor: index.hr

Novi madridski muzej u punom sjaju: Biće izložena dela koja javnost nikada nije videla
Foto:EPA/ MAURIZIO DEGL' INNOCENTI

Smešten preko puta Kraljevske palate, Kraljevska galerija se otvara 29. juna. U novom muzeju biće moguće videti slike, tapiserije, nameštaj i luksuzne kočije.

Većinu od 650 eksponata javnost nikada nije videla. Neka dela su se nalazila na brojnim istorijskim mestima širom Španije.

Među remek-delima kolekcije biće i slika Dijega Velaskeza sa konjem bez jahača. Beli konj je poslednji put prikazan javnosti 2015. godine na privremenoj izložbi u Parizu. Pored slike biće ogromna tapiserija iz 16. veka koja je nekada bila u vlasništvu španske kraljice Izabele i koju je Ministarstvo kulture u februaru kupilo za milion evra.

Predmet koji takođe privlači pažnju je prvo izdanje Don Kihota pisca Migela de Servantesa. Ovaj roman se smatra jednim od najvećih književnih dela. Umetnička zbirka obuhvata platna italijanskih majstora Karavađa i Jakopa Tintoretija i španskog slikara Fransiska Goje, čija dela odražavaju burnu prošlost zemlje.

Moderna zgrada, u kojoj će se nalaziti vekovna kraljevska blaga, dobila je nekoliko arhitektonskih nagrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: