Aktuelno 0

17.05.2024.

17:06

Savet Evrope usvojio prvi međunarodni sporazum o AI

Ministri spoljnih poslova 46 država danas su usvojili sporazum o korišćenju veštačke inteligencije (AI) na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope.

Izvor: Tanjug

Savet Evrope usvojio prvi međunarodni sporazum o AI
metamorworks / Shutterstock.com

Podeli:

"Ovim novim sporazumom želimo da osiguramo odgovornu upotrebu veštačke inteligencije koja poštuje ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju", rekla je generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović u saopštenju za javnost.

Okvirna konvencija Saveta Evrope o veštačkoj inteligenciji i ljudskim pravima, demokratiji i vladavini je prvi obvezujući međunarodni ugovor o tehnologiji, a mogu da je potpišu i zemlje koje nisu članice Saveta.

Potpisnici su se dogovorili da uvedu odredbe u svojim nacionalnim zakonima koje osiguravaju odgovarajuću transparentnost, nadzor i odgovornost u korišćenju AI, navodi se na veb-stranici Saveta Evrope.

Istaknuto je da su se ministri obavezali da će osigurati da sistemi AI ne diskriminišu i ne krše privatnost korisnika. 

Ova konvencija se razlikuje od budućeg zakona EU o veštačkoj inteligenciji, iako je Unija učestvovala u izradi nacrta ugovora. Očekuje se da će ministri sledećeg utorka odobriti Zakon o AI. 

U izradi konvencije učestvovalo je i 11 država koje nisu članice Saveta Evrope, uključujući Argentinu, Australiju, Kanadu, Kostariku, Izrael, Japan, Meksiko, Peru, SAD, Urugvaj i Vatikan.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: