Aktuelno 15

17.05.2024.

18:28

Tramp će "okončati električna vozila" ako mu naftni giganti daju milijardu dolara?

Donald Tramp trudi se da osvoji što više pristalica pred predsedničke izbore u SAD, a poslednji u nizu čije simpatije je pokušao da dobije su naftni giganti.

Izvor: B92

Tramp će "okončati električna vozila" ako mu naftni giganti daju milijardu dolara?
EPA/NEIL HALL

Podeli:

Tramp, koji se ponovo kandidovao za predsednika, navodno je obećao šefovima velikih naftnih kompanija da će "okončati električne automobile" ako doniraju njegovoj kampanji milijardu dolara i on na kraju postane prvi čovek SAD, kako piše američki Vašington post.

Sastanak je održan u Trampovoj vili u Mar-a-Lagu, a rukovodiocima naftnih kompanija rečeno je da su "dovoljno bogati da mogu da izdvoje milijardu dolara da ga vrate u Belu kuću, a on će zauzvrat odmah poništiti desetine ekološih zakona", preneo je ovaj list pozivajući se na izvore sa tog sastanka.

Dobro je poznat Trampov negativan stav prema električnim vozilima - u svojim govorima uglavnom ismeva ekološke politike aktuelne vlade, a išao je čak dotle da je EV nazivao i "prevarom". 

U svom prethodnom mandatu, Tramp je pokušao uspori usvajanje EV - konkretno, da eliminiše poreske olakšice za električna vozila u SAD, ali ove mere nikada nisu zaživele. 

Pored ovoga, njegova administracija je pokušavala i da poništi standarde koji su se odnosili na emisiju štetnih izduvnih gasova, a koji su ohrabrivali proizvođače automobila da prave više električnih automobila.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: