Svet 6

18.05.2024.

23:57

Rat – dan 814: Masovna evakuacija; Preuzeli su kontrolu; Ukrajinom odjekuju sirene

Rat u Ukrajini – 814 dan. Jedna osoba je poginula u napadu ukrajinskog drona na selo u Kurskoj oblasti, izjavio je vršilac dužnosti načelnika Kurske oblasti Aleksej Smirnov.

Izvor: B92.net

Rat – dan 814: Masovna evakuacija; Preuzeli su kontrolu; Ukrajinom odjekuju sirene
Profimedia

Podeli:

Gotovo deset hiljada ljudi napustilo je svoje domove u oblasti Harkova, na severoistoku Ukrajine, nakon kopnenog napada ruskih snaga.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Starica u Harkovskoj oblasti u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane SAD najavilo je sledeći sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu za ponedeljak, 20. maja.

Vazdušna opasnost proglašena je u sedam ukrajinskih regiona – u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Černjigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti.

Završeno

21:52

Vazdušna opasnost u sedam regiona; Moguć prekid struje

Vazdušna opasnost proglašena je u sedam ukrajinskih regiona – u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Černjigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti.

Kako tvrde ukrajinski mediji, eksplozije su odjekivale u Harkovu.

Istovremeno, ukrajinski "Ukrenergo" upozorio je građane da su mogući prekidi isporuke struje u Harkovskoj i Poltavskoj oblasti.
 

20:53

Ukrajinci se povlače?

20:49

Ruski sistemi PVO oborili su četiri avijacione bombe "hamer" i dve rakete HARM iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

19:58

Raste broj žrtava u Hersonu

Broj žrtava u napadu Oružanih snaga Ukrajine (AFU) na Skadovsk u oblasti Herson porastao je na 15, saopštilo je danas regionalno rusko Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju, svim žrtvama je pružena medicinska pomoć.

"Jednoj osobi je ukazana pomoć na licu mesta, 14 žrtava je prebačeno u bolnicu u Skadovsku, od kojih je 10 pacijenata na ambulantnom lečenju, a četiri žrtve su hospitalizovane usled povreda umerene težine", navodi se na Telegram kanalu Ministarstva, prenosi Izvestija.

Ukrajinski militanti su, kako je saopšteno, ranije tokom dana pucali na grad iz višestrukog raketnog sistema HIMARS (MLRS) američke proizvodnje, pri čemu je ranjeno 11 osoba.

18:47

Zakazan sastanak u formatu Ramštajn za odbranu Ukrajine

Ministarstvo odbrane SAD najavilo je sledeći sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu za ponedeljak, 20. maja.

Očekuje se da će sastanak biti održan onlajn, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu Pentagona.

"Američki minstar odbrane Lojd Ostin i načelnik Združenog generalštaba SAD general Čarls Braun održaće virtuelni sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine 20. maja u Pentagonu", navodi se u saopštenju.

Napominje se da će ovo biti 22. sastanak grupe zemalja u ovom formatu. Na sastanku se očekuje učešće ministara odbrane i šefova resora odbrane iz skoro 50 zemalja.

17:16


Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je da je u Harkovskoj oblasti odjeknula serija eksplozija. Istovremeno, prema navodima ukrajinskih medija, eksplozija je odjeknula i u gradu Krivi Rog u Dnjepropetrovskoj oblasti.
 

17:12

Vovčansk nakon napada

17:11

Ukrajinci pogodili električnu centralu

13:41

Najnovije informacije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

Ruske jedinice su poboljšale svoje položaje i nanele poraz ukrajinskoj vojsci u DNR, protivnik je izgubio više od 690 vojnika;

Grupa „Zapad“ zauzela je bolje položaje, odbila kontranapad u LNR, dok je ukrajinska vojska izgubila do 270 vojnika i haubicu M777 američke proizvodnje;

Jedinice grupe „Istok“ takođe su poboljšale svoje pozicije, odbile četiri ukrajinska kontranapada, dok je protivnik izgubio do 155 vojnika;

Grupa „Centar“ poboljšala je taktički položaj, odbila pet kontranapada ukrajinske vojske, dok je ukrajinska vojska izgubila do 420 vojnika, kao i borbeno vozilo pešadije „marder“ nemačke proizvodnje;

Grupa „Sever“ je porazila ukrajinske jedinice u Harkovskoj i Sumskoj oblasti, odbijena su četiri kontranapada, a protivnik je izgubio do 150 vojnika;

Jedinice grupe „Dnjepar“ su nanele poraz ukrajinskim snagama u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, a iz stroja je izbačeno 40 ukrajinskih vojnika;

U zapadnom delu Crnog mora i na reci Dnjepar u poslednja 24 sata uništena su dva ukrajinska bespilotna čamca, kao i skladište u kojima su čuvani;

Ruska PVO je u poslednja 24 sata oborila 37 ukrajinskih dronova, raketu „točka-u“, 21 projektil „hajmars“, „vampir“ i „oljha“
 

12:51

Ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Starica

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Starica u Harkovskoj oblasti u Ukrajini.

Navedeno je da su ruske snage nastavile da napreduju u dubinu ukrajinske odbrane, prenosi RIA Novosti.

Rusija je 10. maja pokrenula ofanzivu na Harkovsku oblast, a Ministarstvo odbrane Rusije juče je saopštilo da je ruska vojska protekle nedelje zauzela 12 naseljenih mesta u toj oblasti.

12:24

Berbok: "SItuacija je izuzetno dramatična"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok priznala je ozbiljne poteškoće za Oružane snage Ukrajine u Harkovskoj oblasti, prenose Novosti.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok priznala je ozbiljne poteškoće za Oružane snage Ukrajine u oblasti Harkov.

"Situacija oko drugog po veličini ukrajinskog grada je izuzetno dramatična", rekla je ona na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Saveta Evrope u Strazburu.

U tom kontekstu, Berbokova je pozvala Zapad da isporuči Ukrajinu više dalekometnog oružja.

11:48

Snimak sa ratišta

11:32

Poginula jedna osoba u napadu ukrajinskog drona

Jedna osoba je poginula u napadu ukrajinskog drona na selo u Kurskoj oblasti, izjavio je vršilac dužnosti načelnika Kurske oblasti Aleksej Smirnov.

"U selu Gorodišče, Rilski okrug, ukrajinski dron je napao automobil lokalnog komunalnog preduzeca. Jedan zaposleni je preminuo od zadobijenih povreda", napisao je Smirnov na Telegramu.

Naveo je da je drugi zaposleni povređen i da će biti hospitalizovan, prenosi Interfaks.

08:36

Ukrajici gađaju "hajmarsima"

Ukrajinske snage gađale su Skadovsk u Hersonskoj oblasti iz višecevnih bacača raketa "hajmars", 11 civila je ranjeno, rekao je gubernator oblasti Vladimir Saldo.
 

08:31

Rusi odbili 10 kontranapada

Rusko vojno osoblje trupa "Sever" napredovalo je u dubinu odbrane neprijatelja, porazilo i odbilo 10 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov, rekao je za RIA Novosti šef pres-centra grupe "Sever" Sergej Zibinski.

"Usled aktivnih operacija, jedinice grupe snaga „Sever“ napredovale su u dubinu neprijateljske odbrane i razbile ljudstvo i opremu 57. motorizovane pešadijske brigade i 15. graničnog odreda u rejonima Revolucioni, Neskučni, Vesjoli i Lipcov", rekao je Zibinski.

"Odbili smo 10 kontranapada jurišnih grupa trećeg tenka, 42 mehanizovane, 82 vazdušno-jurišne brigade i 125 brigade teritorijalne odbrane na području Volčanska i Glubokoja", dodao je on.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: