Svet 0

18.05.2024.

9:48

Gori nasred mora: Napadnut naftni tanker

Britanska bezbednosna firma Ambrei saopštila je danas da je u Crvenom moru izvršen napad na tanker sa naftom koji je plovio pod zastavom Paname, 10 nautičkih milja jugozapadno od jemenske Moke.

Izvor: Tanjug

Gori nasred mora: Napadnut naftni tanker
Profimedia

Podeli:

U saopštenju se navodi da je plovilo pogođeno projektilom i da je na brodu bio požar, prenosi Rojters.

Ranije danas je i Agencija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) saopštila da je primila izveštaj o incidentu u Crvenom moru 76 nautičkih milja severozapadno od grada Hodejda u Jemenu.

Jemenski, pro-iranski pobunjenici Huti koji kontrolišu najmnogoljudnije delove te zemlje, već mesecima izvode napade na brodove u Crvenom moru nadomak Jemena u znak solidarnostisa Palestincima koji se bore protiv Izraela u Pojasu Gaze.

Huti su od novembra 2023. godine više puta lansirali bespilotne letelice i rakete na komercijalne brodove u Crvenom moru, moreuzu Bab al-Mandab i u Adenskom zalivu, što je primoralo svetske pomorske trgovinske kompanije da preusmere teretne brodove na duže i skuplje rute preko Južne Afrike.

Napadi Huta su podstakli strahove da bi rat Izraela i Hamasa mogao bi da se proširi i destabilizuje šire područje Biskog istoka, navodi britanska agencija.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: