Aktuelno 5

17.05.2024.

18:28

Epic Games obmanjivao decu da troše pare na Fortnite, kazna veća od milion evra

Holandska uprava za potrošače i tržišta (ACM) kaznila je Epic Games sa 1,1 miliona evra zbog "korišćenja nepoštenih komercijalnih praksi usmerenih na decu u video igri Fortnite".

Izvor: Tanjug

Epic Games obmanjivao decu da troše pare na Fortnite, kazna veća od milion evra
DANIEL CONSTANTE / Shutterstock.com

Podeli:

Prema holandskom regulatoru, Epic Games je ciljanim oglasima vršio pritisak na decu da kupuju kada su igrala Fortnite, prenosi NL tajms.

Ova video-igra sadrži fraze kao "kupite odmah" ili "nabavite odmah" koje je regulator nazvao "nezakonitom agresivnom komercijalnom praksom" i naložio developeru da plati 562.000 evra odštete.

Pored toga, američka kompanija će morati da plati još 562.000 evra zbog obmanjujućeg odbrojavanja koje se koristi u prodavnici artikala.

U mnogim slučajevima, artikal je i dalje bio dostupan po istoj ceni uprkos tome što je brojač nakon odbrojavanja dostigao nulu.

"Deca su bila pod pritiskom da brzo donesu odluke o kupovini jer su bila pod utiskom da bi inače propustili artikle u ponudi", istakao  je ACM.

Holandski regulator je Epic Gamesu dao rok do 10. juna da ispravi navedene poslovne prakse.
 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: