Utorak, 19.08.2014.

16:12

Vučić: Kuće se obnavljaju po planu

Premijer Aleksdanar Vučić kaže da je do danas izdato 2.500 rešenja za pomoć poplavljenima u Obrenovcu i da očekuje da će 200 rešenja dnevno dolaziti na naplatu.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Vučić je to rekao prilikom posete Kninskoj ulici u Obrenovcu, gde je počela obnova poplavljenih kuća.

Kako kaže, najkasnije devet ili deset dana od pravosnažnog rešenja novac mora biti isplaćen. Dodaje da je prosečna isplata 350.000 dinara, a ne 250.000, kako je ranije rečeno. "350.000 je onoliko koliko država u ovom trenutku može da da", rekao je Vučić.

Vučić je posebno istakao da je u Obrenovcu dvadeseti put od poplava i da će ponovo dolaziti kako bi pratio tok sanacije.

Kaže da ne beži od neprijatnih pitanja, ali da nije realno i moguće da uvek svi budu zadovoljni, pa je tako naveo da je na 2.500 rešenja stiglo 56 žalbi, što je manje od dva odsto.

Premijer kaže da se u Srbiji uvek događa da neko pronalazi nešto loše, da se u medijima pisalo "da će zmije da pojedu ljude", ali da se u razgovoru s građanima vidi da oni izuzetno poštuju ono što država za njih radi.

"U Obrenovcu su završeni vodovod, rasveta, grejanje, 62 kuće biće ponovo izgrađene i ostala je još samo kanalizacija, koju takođe ponovo radimo", rekao je Vučić.
Dodao je da će se kuće graditi novcem iz UAE, Kuvajta, EU i od drugih donatora, a ceo posao biće urađen uz poštovanje svih formalnosti i procedura.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da je u Obrenovcu na čišćenju terena angažovano 18 mašina Vojske Srbije, a da će sutra stići još pet.

Vučić, Gašić, ministar prosvete Srđan Verbić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetili su i Osnovnu školu "Jovan Jovanović Zmaj" u Obrenovcu, koja je oštećena u majskim poplavama.

Mali: Radovi u školama i vrtićima gotovi na vreme

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i Irena Vujović, pomoćnik gradonačelnika prisustvovali su, početku radova na obnovi OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Obrenovcu.

Gradonačelnik Beograda istakao je da je uveren da će radovi na vrtićima i školama biti završeni na vreme.

"Za četiri vrtića oštećena u poplavama grad je u saradnji sa donatorima obezbedio sredstva u iznosu od 230.000 evra. Sanacija tri vrtića se privodi kraju, a za četvrti vrtić 'Veseljko' očekujemo u narednim danima potpisivanje ugovora o donaciji od 100.000 evra i nakon toga sledi početak radova na rekonstrukciji i tog vrtića", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, ono što je važno za građane Obrenovca je da, dok se ne završi poslednji vrtić "Veseljko", u kome se nalazi centralna kuhinja, obrenovački vrtići hranom će se snabdevati iz vrtića u Stublinama i PU "Čukarica".

Do sada smo mnogo toga uradili u saradnji sa donatorima kako bi vrtići počeli da popravljamo na vreme, a za novac koji smo dobili od EU moramo da prođemo odgovarajuću proceduru. Javne nabavke su urađene u rekordnom roku, kako bi rekonstrukcije počele što pre i kako bismo to što radimo uradili na pravi način, rekao je Mali.

Gradonačelnik Beograda zahvalio se svim donatorima koji su izrazili želju i spremnost da pomognu. Navodeći da su počeli radovi na OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", on je rekao da radi sanacija i ostalih školskih objekata.

U međuvremenu, nastava će se odvijati na višim spratovima, u dve ili tri smene, po nastavnom planu koji odgovara đacima. Govoreći o školama i vrtićima na teritoriji opština Lazarevac i Rakovica, koje su takođe bile pogođene poplavama, gradonačelnik je istakao da će do 1. septembra svi objekti biti spremni za početak školske godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: