Utorak, 24.06.2014.

15:20

Srbi za ulazak u vladu Kosova

Na sastanku predstavnika Srba s Kosova i Metohije i premijera Aleksandra Vučića dogovoreno da Srbi uđu u prištinske institucije i učestvuju u vlasti na Kosovu.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

To je izjavio direktor kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je naveo da je na sastanku s premijerom postignut dogovor o jedinstvenom političkom nastupu svih poslanika srpske liste. Đurić je rekao i da je važno da Srbi preuzmu deo odgovornosti za upravljanje institucijama i uzmu učešće u vlasti.

Đurić je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao da je interes da Srbi jedinstveno nastupaju i uzmu učešće u političkom procesu u pokrajini radi jačanja interesa srpske zajednice kroz institucionalne okvire.

On je naveo da je cilj da se u narednim mesecima složno stvara i gradi Zajednica srpskih opština i da Srbi učešćem u institucijama ruše nepoverenje koje postoji u Pokrajini.

Upitan da li to znači da će Srbi ući u kosovsku vladu i da će moći da sarađuju sa Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, Đurić je rekao da je veoma važno da Srbi preuzmu deo odgovornosti za upravljanje institucijama na KiM i da uzmu učešće u vlasti.

Kako je ocenio, najvažniji rezultat današnjeg sastanka jeste to da srpski narod na KiM u svom političkom nastupu u pokrajinskim privremenim institucijama bude jedinstven.

"Mi ne prejudiciramo kako će da izgleda buduća struktura pokrajinske vlasti, ali znamo da je za našu zajednicu na KiM izuzetno značajno da što je više moguće utičemo na događaje", rekao je Đurić.

Đurić je to rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka koji je s predstavnicima Srba s KiM, poslanicima u kosovskom parlamentu i predstavnicima opština imao a premijerom Vučićem.

Đurić je ocenio i da je taj sastanak označio preokret u politčkom delovanju Srba.

Predstavnici Srba su izrazili zadovoljstvo zbog postignutog dogovora i istakli da su do sada platili visoku cenu za to što su bili nejedinstveni.

"Očekujem da Ivanović uskoro bude na slobodi"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić očekuje da će u narednim danima lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović biti na slobodi.

"Mi očekujemo i nadamo se da ćemo u narednim danima ponovo imati priliku, ali ovog puta na slobodi, da razgovaramo sa Oliverom Ivanovićem", rekao je Đurić.

On je istakao da Vlada Srbije pruža moralnu podršku svima koji su optuženi, u tom i u sličnim procesima.

"Želimo da naša pokrajina bude mesto vladavine prava i pravde, a ne vladavine sile i nepravde", rekao je Đurić.

Ivanović je pritvoren 27. januara ove godine pod sumnjom da je učestvovao u zločinima nad Albancima 1999. i 2000. godine, a optužnica protiv njega do danas nije podignuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: