Svet

Petak, 30.09.2022.

17:33

SAD, Britanija i Kanada proširile sankcije Rusiji: Na listi oko 700 proizvoda

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kanada uvele su nove sankcije protiv Rusije.

Izvor: Sputnjik

SAD, Britanija i Kanada proširile sankcije Rusiji: Na listi oko 700 proizvoda
Ilustracija: Depositphotos/Primakov

Novi američki sankcioni paket protiv Rusije obuhvata na desetine fizičkih i pravnih lica, navodi se u dokumentu koji je objavilo Ministarstvo finansija SAD, prenosi Sputnjik.

Amerika je uvela sankcije, između ostalog i, Savetu federacije Rusije i poslanicima Državne dume Rusije protiv kojih ranije nisu bila uvedena ograničenja.

Na "crnoj listi“ su Naučno-tehnički centar za elektronsko ratovanje, preduzeća "Modul“, "Novostrim“, Radioavionika“, "Svetlogorskhimvolokno“, kao i druge kompanije i lica povezana sa njima. Sankcije su uvedene i predsednici Centralne banke Rusije Elvire Nabiuline.

"Stejt department takođe preduzima mere za uvođenje viznih ograničenja protiv 910 lica, uključujući predstavnike vojnih okruga Rusije i Belorusije“, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Vašington je uveo sankcije i protiv članova porodica ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva, premijera Mihaila Mišustina i gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova.

Nove antiruske sankcije pogađaju i kompanije sa sedištem u Rusiji, Kini, Jermeniji i Belorusiji.

Takođe se navodi da je američka administracija spremna da uvede sankcije protiv stranih državljana i pravnih lica zbog podrške referenduma na teritorijama koje nisu pod kontrolom Kijeva.

Velika Britanija je takođe na prošireni sankcioni spisak uvrstila Nabiulinu, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu britanske Vlade.

Na proširenom sankcionom spisku Kanade nalazi se 43 ljudi. Na listi su članovi porodica ruskih političara i preduzetnika.

Sankcije Kanade usmerene su, između ostalog, i protiv članova porodice portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Agencija "Rojters“ saopštila je kasnije da Velika Britanija uvodi zabranu izvoza u Rusiju oko 700 proizvoda koji su važni za rusku ekonomiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

15 h

Podeli: