Svet

Utorak, 14.10.2014.

15:35

Da li je odzvonilo optimizmu Nemaca

Nemačka vlada snizila je prognoze privrednog rasta zemlje za ovu i narednu godinu zbog geopolitičke krize i slabijeg od očekivanog rasta globalne privrede.

Izvor: B92, Beta

Default images

U saopštenju nemačkog ministra ekonomije, Zigmara Gabrijela, navodi se da zvanični Berlin sada predviđa rast od 1,2 odsto u 2014. godini i od 1,3 odsto u 2015. godini umesto prethodno prognoziranih 1,8 odsto odnosno dva odsto, prenosi agencija Frans pres.

"Nemačka privreda je trenutno u teškoj situaciji u pogledu spoljne trgovine. Geopolitička kriza je izazvala neizvesnost u Nemačkoj, a usporen rast globalne privrede takođe ugrožava domaću privredu", izjavio je Gabrijel. Prema njegovim rečima, domaće ekonomske sile ostaju netaknute, jer se temelje na snažnom tržištu rada, dok plate i zapošljavanje nastavljaju da rastu, podstičući ličnu potrošnju.

"Čim se međunarodno okruženje poboljša, konkurentnost nemačkih kompanija će porasti, a nemačka privreda će se naredne godine vratiti na put solidnog rasta", poručio je Gabrijel.

Nemačka vlada je potvrdila danas da neće promeniti svoju ekonomsku politiku uprkos rezanju prognoza rasta.

"Nema razloga da napustimo ili da izmenimo našu ekonomsku ili fiskalnu politiku, uprkos brojnim pozivima unutar Nemačke i u drugim susednim članicama evrozone da se poveća javna potrošnja zarad podsticanja rasta", izjavio je Gabrijel na konferenciji za novinare. Iako nemačka vlada ostaje optimistična, podaci je, čini se, demantuju. Danas je objavljeno da je nemački indeks CEV (ZEW), koji je pokazatelj industrijske proizvodnje, izvoza, fabričkih narudžbi i poverenja među direktorima korporacija, pao je deseti mesec zaredom u oktobru.

Indeks je pao na minus 3,6 poena sa 6,9 septembarskih poena, što je pad od čak 10,5 procentnih poena. Analitičari tržišta predviđali su da će ostati na istom nivou.

Pad CEV pobudila je zabrinutost analitičara da bi nemačka ekonomija mogla da padne u stagnaciju ili čak sklizne u recesiju narednih meseci.

Šef instituta CEV Klemens Fuest rekao je da za to mogu da budu okrivljene geopolitičke tenzije i slabost nekih ekonomija u 18-članoj zoni evra.

Ruski konflikt sa Ukrajinom takođe je doveo nemački biznis na ivicu i ugrozio investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

15 h

Podeli: