Svet

Četvrtak, 10.11.2011.

16:12

Svet bi skupo platio napad na Iran

Svet će se, po svoj prilici, pomiriti sa "nuklearnim Iranom", jer bi ga vojni udar na iranska nuklearna postrojenja skupo koštao da bi ga mogao prihvatiti.

Izvor: Tanjug

Default images

To navodi izraelska investiciona kompanija Klal koja smatra da bi nagli skok cena nafte, cena rata i šteta globalnoj trgovini bila isuviše velika i da to odvraća svetske sile od bilo kakve ozbiljne akcije.

Ta ocena razlikuje se umnogome od pozicije izraelskih zvaničnika da su nuklearne aspiracije Teherana neprihvatljive i da su sve opcije u igri kako bi se sprečilo da se Iran naoruža atomskom bombom, jer tu zemlju Izrael smatra pretnjom po svoju egzistenciju. U izveštaju "Iransko pitanje kroz ekonomske oči", glavni ekonomista Klala Amir Kahanović je predložio mere, počev od "lakih sankcija" do vojnih udara i rekao investitorima da će svet po svoj prilici ustuknuti od koraka koji su potrebni da se zaustavi razvoj iranskog nuklearnog programa.

On je napisao i da bi ekonomska cena vojnog sukoba, koji bi uključivao raketnu odmazdu Teherana i saveznika u pojasu Gaze u Libanu, bila isuviše visoka. "Na nesreću, čini se da je nuklearni Iran najrazumniji scenario", zaključio je izraelski ekonomista.

Izrael je u sredu pozvao svet da zaustavi Iran u razvoju nuklearnog oružja, dan nakon objavljivanja izveštaja Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) da Iran razvija takvo oružje od 2003. godine.

Kahanović je procenio da bi Iran sateran u ćošak mogao da zatvori moreuz Ormuz, što bi dovelo do skoka cene nafte iznad 250 dolara po barelu. Breme vojnog sukoba bilo bi isuviše veliko u vreme kada se mnoge zemlje već suočavaju s ekonomskom krizom, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

16 h

Podeli: