Srbija

Petak, 16.10.2015.

16:46

Bugari zakazali na Koridoru, Srbija raskida ugovor

Bugarska kompanija Trejs grup završila je za 15 meseci svega osminu radova na obilaznici oko Dimitrovgrada, koja je deo Koridora 10.

Izvor: B92

Default images
Foto: Tanjug, ilustracija

Zbog toga će sa tom kompanijom biti raskinut ugovor, saznaje B92 u Vladi Srbije.

Na deonici obilaznica oko Dimitrovgrada - granica sa Bugarskom, Trejs je trebalo da izgradi auto-put dužine 5,8 km i sedam mostova dužine od 20 do 500 metara, nakon što se u julu prošle godine austrijska Alpina, zbog bankrotstva, povukla iz posla. Posao je bio prilično unosan, jer je Trejs dobio ugovor od 19,5 miliona evra, skoro pet miliona više od posla koji je ugovorila Alpina. I pored toga - rezultati više nego mršavi.

“Trenutno se nalaze na 13 odsto izvršenja posla što svakako nije dovoljno. Ja moram da kažem da smo se mi kao država, kao Ministarstvo i Koridori, maksimalno korektno ponašali prema našim poslovnim partnerima, dali smo im prilike da poprave radove, da se pokrenu”, kaže direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović.

Proces završetka izgradnje auto-puta na toj deonici kontrolisali su, pored predstavnika Koridora Srbije i eksperti Svetske banke. Iz njihovog se kredita i finansirao nastavak gradnje, pa su oni, kako saznaje B92, do sada više puta od naših državnih organa tražili da reaguju na sporost bugarske kompanije.

“Veoma je važno da ovakav ugovor bude raskinut i to pokazuje da srpska vlada može da kontroliše rad kompanija sa kojima postoji ugovor. Ustanovljeno je da nema napretka i mi smo to takođe ustanovili. Sada je važno da se pred početak nove sezone pronađe novi izvođač radova”, kaže Toni Verhejen, šef Svetske banke u Srbiji.

I pored toga što je suštinski izgubljeno 15 meseci, prvi čovek Koridora Srbije Dmitar Đurović i dalje je optimista.

“Na sastanku koji smo imali malopre sa predstavnicima Svetske banke i ministarkom su nam obećali da ce nas podržati u ubrzanoj proceduri, jer naš cilj je da do kraja 2016. godine cela deonica prema Bugarskoj bude završena”, kaže Đurović.

Trejs grup je do sada dobio nešto više od tri miliona evra za izvođenje radova, ali je u Ministarstvu saobraćaja našoj televiziji rečeno da će se od bugarske kompanije tražiti naplata bankarskih garancija zbog kašnjenja u izvršenju posla, a biće upućen i zahtev za naknadu štete. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: