Srbija

Subota, 03.05.2014.

16:34

Koja se zanimanja traže u Srbiji?

Nacionalna služba za zapošljavanje završila je prikupljanje podataka "Anketa poslodavaca 2014", čiji je cilj da se vidi kakva je potreba za određenim poslovima.

Izvor: B92

Default images

Nekada u socijalizmu važilo je pravilo - socijalno, zdravstveno i sigurna plata, ali je sa tranzicijom i uvođenjem prvih naznaka prave tržišne privrede došlo do tektonskih promena na tržištu rada.

Danas do posla najlakše dolaze prodavci, komercijalisti, radnici u administraciji, a nakon njih inženjeri informacionih tehnologija bSve ovo, međutim, nije pratila i sistematizacija novih zanimanja.

"Trenutno je važeća nomenklatura zanimanja iz 1990. godine. Mi očekujemo već u junu neke prve rezultate i do kraja godine nacionalna služba ce primeniti novu nomenklaturu gde ce odredjena zanimanja brisati, ali ćemo uvesti i neka nova zanimanja, sve sto je vezano za IT tehnolgije, izrada softvera, veb dizajneri", kaže Boban Matić iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu.

Anketom je ove godine obuhvaćeno 7.300 poslodavaca. Na ovaj način će se tačnije uskladiti ponuda radne snage sa kratkoročnom potražnjom.

"Ovo istraživanje završićemo početkom maja i rezultati će biti gotovi vrlo brzo. U okviru njih saznaćemo konkretne realne potrebe za radnom snagom, od lokalnih poslodavaca kao i posebna znanja i veštine koje su potrebne u odredjenim zanimanjima", kaže ekonomista Vladimir Vasić.

Koliko su oni koji danas traze posao spremni da, sem formalnog obrazovanja, sticu i nova znanja i vestine sto poslodavci traže?

Dok mladi razmišljaju o novim poslovima, kao sto su oni u IT sektoru, koji nekada nisu postojali, a danas donose dobru zaradu, nestaje zainteresovanost za zanatske škole. A, u Srbiji ima oko 40 hiljada takvih praznih radnih mesta.

Više o tome pogledajte u našem prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

11 h

Podeli: