Srbija

Nedelja, 01.12.2013.

11:05

Potrošači nezaštićeni od nepoštenja

Potrošači u Srbiji nisu dovoljno zaštićeni od nepoštene poslovne prakse, ocenila je ekspert na projektu "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" Kristine Rifa.

Izvor: Tanjug

Default images

Ona je preporučila udruženjima potrošaca da počnu kampanje u kojima bi upozoravali potrošače na primere takve prakse kod trgovaca.

Rifa je objasnila da nepoštena poslovna praksa znači da trgovac dovodi prosečnog potrošača u zabludu obmanjujućim postupanjem ili oglašavanjem i da u takvim slučajevima evropsko pravo predviđa određene procedure, kao i sankcionisanje nesavesnog trgovca.

Ona je ocenila i da potrošači u Srbiji često nisu ni svesni da su žrtva nepoštene poslovne prakse i da nisu dovoljno zaštićeni od toga, ali da je dobro što novi zakon o zaštiti potrošača nudi bolji stepen zaštite kada su u pitanju bolje poslovne prakse.

"Neophodno je jačanje institucionanog okvira i sprovođenje zakona kroz državne instuticije i sektor tržišnog nadzora, kao i veće uključivanje potrošača", izjavila je Rifa, koja je i stariji predavač Pravnog fakulteta Univerziteta Brunel iz Londona.

Kada potrošači pojedinačno traže sprovođenje zakona, odnosno ulože tužbu, nisu dovoljno efikasni objasnila je ona i predložila kolektivne tužbe koje se u sprovode u Evropi i koje se bave zaštitom kolektivnih intesa potrošača.

Ona je dodala da direktiva EU uređuje veliki broj nepoštenih poslovnih praksi, kada je u pitanju nasrtljivo poslovanje.

"Primer je prodavac kola koji ubeđuje kupca da ako ne kupi ta kola porodica prodavca će pretrpeti veliku štetu i neće moći da ih hrani ili školuje", navela je Rifa.

Tu spadaju i reklamiranje kvaliteta proizvoda ili skrivanje neke informacije o kvalitetu proizvoda ili nasrtljivo poslovanje kada je u pitanju prisila potrošaca da zaključe određeni ugovor. Reklamiranje da je proizvod bez šećera, konzervansa ili aditiva, da je proizveden u EU ili da je organskog porekla, a da to zapravo nije slučaj, samo su neki od brojnih primera nepoštene poslovne prakse.

Takođe, oglašavanje hotelske sobe sa pogledom na more, neverovatne tvrdnje o gubitku kilograma ili sredstvima protiv opadanja kose i za olakšavanje bolova, kao i popust koji se odnosi samo na mali broj artikala u radnji i izjave npr. "cene od 499 dinara" su još neki primeri.

Projekat "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji", kojeg finansira Evropska unija sa 2,5 miliona evra, a sprovodi konzorcijum na čelu sa kompanijom European Profiles S.A. (Grčka), sprovodiće brojne aktivnosti u oblasti zaštite potrošača do februara 2014.godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: