Srbija

Četvrtak, 17.03.2011.

18:08

Bajatović: Južni tok će se graditi

Gasovod Južni tok nije ugrožen, jer njegova gradnja predstavlja potrebu i Rusije i Evrope u geostrateškom, političkom i ekonomskom smislu, kaže Dušan Bajatović.

Izvor: Tanjug

Default images

Generalni direktor Srbijagasa smatra da je pisanje pojedinih ruskih medija da bi Rusija mogla da odustane od izgradnje Južnog toka „deo taktičke igre i pregovaračkog procesa“.

U tom procesu svaka strana teži da obezbedi što više privilegija i što bolju poziciju u okviru tog velikog projekata, koji nije samo energetski, već i ekonomski i politički, rekao je Bajatović. "Južnog toka će biti i biće građen ruskim i zapadnoevropskim kapitalom, jer je to interes i Rusije i Evropske unije“, rekao je Bajatović. On je dodao da je sa direktorom Južnog toka Marselom Kramerom konstatovano da "za sada sve ide prema planu koji smo utvrdili ranije".

Generalni direktor Srbijagasa je ponovio da i Rusija i Evropa imaju interes da sarađuju na projektu gasovoda Južni tok, jer Rusija ima višak energenata, a Evropa ima tehnologije koje može da da Rusiji, čiji je interes da restrukturira svoju industriju.

On je naveo da i broj zapadnih kompanija, koje nisu članice Severnog toka, a koje se priključuje projektu Južni tok, govori u prilog činjenici da će se Južni tok graditi.

"Potpuno je nelogično da usled lobističkih pritisaka, pre svega u okviru Evroatlanskog saveza, Evropa sebi uskrati mogućnost da ostane bez gasnih izvora, jer sve relevantne analize govore da će se u budućnosti više trošiti struja i gas, nego nafta, jer se ta dva energenta brzo proizvode i ekološki su čištiji", rekao je Bajatović.

Ključno pitanje za realizaciju Južnog toka je pitanje pristupa trećih lica i ko raspolaže kapacitetima i na koji način u okviru transporta, kazao je Bajatović i dodao da su to pregovori koje Rusija mora da obavi sa Evropskom komisijom, nakon čega će biti postignuta konačna verzija Južnog toka.

Šmatko: Rusija ne odustaje od Južnog toka

Ruski ministar energetike Sergej Šmatko kaže da Moskva ne razmišlja o odbacivanju projekta Južni tok, jer ima značaj zbog uzajamnih odnosa sa partnerima u Evropi, sa koji ima zaključene međuvladine i međukorporacijske ugovore.
"Južni tok za nas je alternativna mogućnost direktnog isporučivanja gasa evropskom potrošaču, i zato se može govoriti samo o alternativi gradnje morskog gasovoda i to je sve", kazao je Šmatko.

On je podsetio da se sada analizira mogućnost izgradnje pogona za tečni gas na obali Crnog mora. "Ali, mi sigurno nismo taoci jedne situacije. Spremaćemo nekoliko alternativnih varijanti direktnih isporuka našim potrošačima", dodao je ruski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: