Srbija

Sreda, 28.07.2010.

13:33

Fijat:Dolazak u Srbiju nije ugrožen

Izmeštanje proizvodnje modela "fijat multipla" i "lančija muza" u Srbiju neće ići na štetu Fijatove fabrike u Mirafjoriju kod Torina, ocenio je Serđo Markione.

Izvor: Beta, Politika

Default images

"Proizvodnja monovolumena 'L O' neće štetiti fabrici Mirafjori. U tom pogonu postoji dovoljna proizvodnja skupljih modela da bi se garantovao obim proizvodnje", rekao je Markione na sastanku čelnika Fijat grupe i sindikata održanom u prostorijama regionalnih vlasti Pijemonta u Torinu, gde je sedište velikog italijanskog proizvodjača automobila.

Izgledi smanjenja broja zaposlenih i proizvodnih kapaciteta u pogonu u Mirafjoriju, koji zapošljava 5.800 radnika, iskrsli su prošle sedmice kada je Markione neočekivano izjavio da planira premeštanje proizvodnje nekih modela u Srbiju zato što je u Italiji imala problema sa sindikatima, a uKragujevcu može da obezbedi nesmetanu i sigurnu proizvodnju.

Markione je objasnio da je odluka Fijata da proizvodnju dva nova modela izmesti u Srbiju doneta zbog ograničenih vremenskih rokova koje je uprava imala na raspolaganju za početak i pripremu proizvodnje, prenosi italijanska "Republika".

"Projekat je trebalo pokrenuti što pre, kako iz ekonomskih, tako i iz industrijskih razloga. Morali smo da izaberemo postrojenje koje će garantovati da će odgovoriti na potrebe tržišta", kazao je direktor Fijata.

Ta odluka ne oduzima mogućnosti za rad torinskoj fabrici Mirafjore, objasnio je, ukazujući da postoje alternative za obezbedjivanje proizvodnju u tom postrojenju.

"Spektar proizvoda predvidjenih petogodišnjim planom grupe toliko je širok da na raspolaganju ima drugih mogućnosti. Ako imamo u vidu kako proizvode Fijata, tako i modele Krajslera, onda postoje druge alternative koje mogu omogućiti isti rezultat i garantovati predvidjenu prizvodnju" Mirafjoreu, poručio je Markjone.
On je na današnjem sastanku zahtevao garancije sindikata da će njegovi pogoni u Italiji moći da posluju profitabilno.

"Italija je jedina zemlja u svetu gde Fijat u poslovanju gubi novac", izjavio je Markione u govoru na zajedničkom sastanku sa vladinim zvaničnicima i radničkim sindikatima.

"Ukoliko Fijat ne može da računa na poštovanje obaveza u Italiji, moraće da ide negde drugde", rekao je Markione,objašnjavajući svoj plan o proizvodnji automobila u Italiji, objavljen prošlog decembra, preneo je Rojters.

Na današnjim razgovorima se stavlja na kocku prisustvo ove kompanije u Italiji, a ne samo njene investicije od 20 milijardi evra, rekao je on. Moguće je da "Fijat" napusti grupaciju poslodavaca "Konfindustrija" kada to bude izvodljivo, ukazao je Markione. "Ponovo podvlačimo značaj naših investicija u projekat 'Fabrika Italija', ali želimo garancije da će te fabrike moći da funkcionišu", ukazao je Markione.

"Mi ne pretimo, ali nismo spremni da rizikujemo opstanak kompanije", rekao je on na sastanku.

Vlada Italije je pozvala "Fijat" da zadrži proizvodnju u Mirafjoriju , ukazavši da to potencijalno dovodi u pitanje budućnost Italije kao industrijskog centra, ali nije pružila konkretne podsticaje toj kompaniji.

"Fijat" je, sem pregovora o Mirafjoriju, takođe angažovan oko sprovođenja novog sporazuma sa sindikatima u svom pogonu u Pomiljanu, blizu Napulja.

Današnjem sastanku prisustvovali su i italijanski ministar rada Mauricio Sakoni, predsednik Pijemontea Roberto Kota i gradonačelnik Torina Serdjo Kjamparino.

Generalni sekretar CGIL-a (Generalne italijanske konfederacije za rad) Guljelmo Epifani optužio je upravu Fijata da je odluku o premeštanjuproizvodnje u Srbiju donela radi ekonomske dobiti, iako kompanija nema problema s poslovanjem.

Gradonačelnik Torina upozorio je da bi industrijski plan, u ekonomskom pogledu, "bio neodrživ" ako bi bila ugašena proizvodnja u fabrici Mirafjore, prenela je Ansa.

Markione „izaziva” premijere država u kojima „Fijat“ posluje

Prošlonedeljna najava Serđa Markionea o premeštanju proizvodnje novog modela automobila kategorije 10 u Srbiju (a ne u torinsko postrojenje „Mirafjori” kako je prethodno bilo predviđeno) sada prouzrokuje mnoga pitanja.

Kako će italijanska vlada reagovati na ovakav potez jedne od najbitnijih kompanija za razvoj ekonomije u Italiji? Da li će uspeti da suzbije sve nekontrolisaniji udar sindikata koji se osećaju više nego izdatim pred novim „Fijatovim” planovima? Pitanje koje ipak svi postavljaju (italijanska levica otvoreno,a desnica potajno) jeste, gde je zapravo Silvio Berluskoni u celoj ovoj priči?

Zašto su u svim ostalim evropskim zemljama državni čelnici poput Sarkozija i Merkelove uvek na prvoj liniji u borbi za očuvanje nacionalnih postrojenja dok je u Italiji „Kavalijere” pružio samo stidljiv komentar:

„U slobodnoj ekonomiji i u slobodnoj državi industrijske kompanije slobodne su da proizvode tamo gde smatraju da je najpovoljnije ali nadam se da ova sloboda neće biti realizovana na račun Italije i italijanskih radnika”.

Berluskonijeva izjava jasno pokazuje da vlada u Italiji trenutno nema niti jednog „asa u rukavu” kojim bi mogla da privoli torinsku kompaniju da promeni mišljenje. A sa pravne tačke gledišta ne postoji zakon koji bi sprečio „Fijat” da premesti proizvodnju u Srbiji.

I državna pomoć torinskom automobilskom gigantu (koja je predviđala olakšice građanima pri kupovini novih kola) istekla je još u proleće 2009, zbog čega nema realnog razloga „Fijat” nazivati „potpomognutom kompanijom”.

U trenutnoj borbi za očuvanje italijanskih automobilskih postrojenjavladu predstavlja, po mišljenju mnogih u Italiji, neadekvatni službenik – ministar za rad Mauricio Sakoni. Stefano Fasina, jedan od članova opozicione Demokratske partije, kritikuje ideju da ova „ministarska stolica” razmatraindustrijska pitanja u Italiji:

"Gde je ministar za ekonomski razvoj? Ni u jednoj ekonomski razvijenoj zemlji industrijski projekti ovih dimenzija nisu prepušteni ministru za rad. U Francuskoj je intervenisao Sarkozi, u Nemačkoj Merkelova, a u SAD Obama", pita Fasina.

Nešto blaži ton u odnosu na prethodne dane uputio je i Umberto Bosi, lider nacionalističke Lige za sever:

"Ne mislim da je odluka o premeštanju„Fijata” naprasno doneta. Markjone je vrlo dobro prostudirao dok mu srpska vlada daje novac. Ide tamo gde mu je radna snaga jeftinija. Čini mi se da je oduvek postojala takva politika, ali danas je neophodno pronaći ravnotežu. Najvažniji problem za nas Italijane jeste posao. Ukoliko „Fijat” ode u Srbiju naneće nam veliku štetu. Neophodno je pregovarati", zaključuje Bosi.

Dok kritikuju „Fijat” mnogi predstavnici sindikata smatraju da vlada u pregovorima sa torinskom kućom ne može ništa da stavi na sto jer ne raspolaže nikakvim resursima.

"Previše postrojenja u Italiji danas proizvodi modele koji, kako i „Fijat” smatra, izumiru", zaključuje Suzana Kamuso, predstavnica sindikata CGIL (Generalna italijanska konfederacija za rad).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

12 h

Podeli: