Srbija

Četvrtak, 27.11.2008.

16:41

Manje naknade za UO PTT-a Srbija

Predsednik Upravnog odbora PTT Srbije primaće od sledeće godine naknadu od 55.000 dinara, umesto dosadašnjih 180.000 dinara, odlučilo je to javno preduzeće.

Izvor: B92

Default images

Odluka o smanjenju naknada za rad u Upravnom i Nadzornom odboru važiće od 1. januara 2009. godine, a doneta je u skladu sa preporukama Vlade Srbije o smanjenju naknada, kaže za B92 predsednik Upravnog odbora PTT-a Dragoslav Šumarac.

Prema njegovim rečima, zamenik predsednika Uprave imaće naknade u iznosu od 44.000 dinara, dok će članovi UO primati minimalnu naknadu od 35.000 dinara.

Za rad u Nadzornom odboru istog preduzeća predviđena je naknada od 25.000 dinara, dok će predsednik tog tela dobijati mesečnu naknadu od 38.500 dinara, objasnio je Šumarac.

Šumarac nije mogao da kaže kolika će ukupna ušteda biti ostvarena smanjenjem naknada za rad u Upravnom i Nadzornom odboru PTT-a Srbije, jer ne zna kolika su sadašnja izdvajanja za te namene.

U saopštenju PTT-a se navodi da će visina naknada za članove Upravnog odobra biti jednaka iznosu prosečne srpske plate u oktobru ove godine, zamenik predsednika Upravnog odbora imaće 20 odsto veću platu od članova, a predsednik Upravnog odbora imaće 50 odsto veću platu. Sve naknade biće uvećane i za projektovanu godišnju inflaciju u 2009.

Plata u Nadzornom odboru biće 75 odsto prosečne zarade po zaposlenom u Srbiji, a predsednik Nadzornog odbora imaće 50 odsto viša primanja.

Vlada usvojila preporuke 6. novembra

Preporuke o naknadama u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća, agencija i drugih pravnih lica čiji je osnivač Repbulika, Vlada Srbije usvojila je još 6. novembra.

Prema toj preporuci javnim preduzećima se savetuje da u svoje godišnje programe poslovanja, kao merilo za određivanje naknada za rad članova u upravnim i nadzornim odborima, uvrste da neto naknada ne može biti viša od iznosa jednostruke neto prosečne zarade koja je u oktobru iznosila 34.311 dinara.

Naknada za rad predsednika upravnih odbora, ne treba da bude viša od prosečne zarade koja je uvećana za projektovanu inflaciju, koja za 2009. iznosi osam odsto, i dodatan procenat od 50 odsto. Zamenik predsednika upravnog odobra trebalo bi da primi naknadu u visini prosečne plate uvećane za projektovanu inflaciju i procenat od 20 odsto tog iznosa.

U nadozrinom odboru predsednik treba da primi naknadu koja iznosi 75 odsto prosečne zarade, koja je uvećana za procenat projektovane inflacije i procenat od 50 odsto.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković na konferenciji posle sednice vlade, objasnio je da je odluka vlade u formi preporuke, ali da ć Vlada koja odobrava finansijske planove tih preduzeća imati uvid da li se preporuka poštuje.

"Vlada će sankcionisti one koji budu na drugačiji način obračunavali te naknade", najavio je ministar i naglasio da takva odluka "nije politički marketing već da se Vlada rukovodila time da naknade za člansto u upravnim i nadzornim odborima državnih preduzeća i agencija treba da se svedu na razumnu meru".

Marković je potvrdio da je predlog njegovog ministarstva o smanjenju tih naknada bio dostavljen i prethodnoj vladi, ali da nije postojala volja da se on usvoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

12 h

Podeli: