Srbija

Nedelja, 04.08.2013.

15:25

Subvencije za ratare krajem nedelje

Ratari priželjkuju isplatu subvencija od 6.000 dinara po hektaru, regres za kupljeno gorivo i ostale neisplaćene iznose iz prošle godine, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Default images

subvencije za prolećne radove bi, kako kažu u Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, ratarima trebalo da budu isplaćene najkasnije do kraja sledeće nedelje.

Paori, međutim, ne veruju mnogo ovim najavama, a najmanje nade da će uskoro i konačno dobiti sredstva im ulivaju kadrovske promene u Ministarstvu poljoprivrede i iščekivanje novog ministra.

Ratari priželjkuju isplatu subvencija od 6.000 dinara po hektaru, regres za kupljeno gorivo i ostale neisplaćene iznose iz prošle godine. Koliko im država trenutno duguje za regrese i subvencije - ne znaju.

"Apelovali smo pre prolećne setve, apelovali smo pre žetve pšenice, apelovaćemo i sad, ne bismo li dobili subvencije pre jesenje setve" - kaže Miroslav Kiš, poljoprivrednik iz Subotice, i predsednik Asocijacije poljoprivrednika. - Ne verujem mnogo da će subvencije uskoro stići.

Kiš objašnjava kako je poljoprivrednicima sada već veoma teško i da kažu koliko subvencije kasne, a da još više strahuju kada vide najave kadrovskih promena u resornom ministarstvu.

"Kad god na poziciju dođe novi ministar, onda se, gotovo po pravilu, zaboravi na ranije preuzete obaveze, a odgovornih nema" - kaže naš sagovornik.

"Žetvu smo tek završili, a već treba razmišljati o jesenjoj setvi. Cene pšenice su takve kakve su, na to ne možemo da utičemo, ali možemo da se spremimo i da ne dozvolimo takav scenario sa kukuruzom i suncokretom, da lagerujemo u naša skladišta, i da prodajemo kad nama cena odgovara. Naravno, ako u međuvremenu stigne neki novac od države, naći će se mnogo rupa koje njime možemo da popunimo“.

Sve odborničke grupe Skupštine opštine Vršac traže od Vlade Srbije da preispita privatizaciju „Vršačkih vinograda“. Ovaj zaključak, kako objašnjava Jovica Zarkula, predsednik Skupštine, usvojen je bez pretresa, posle razgovora sa predstavnicima Sindikata „Nezavisnost“ „Vršačkih vinograda“.

Kompanija „Guan nan“ iz Kine pre nedelju dana je, kao jedini učesnik na licitaciji Agencije za privatizaciju za „Vršačke vinograde“, kompaniju u restrukturiranju, ponudila 5,2 miliona evra. Kupoprodajni ugovor sa ovom kompanijom, međutim, iako je njegovo potpisivanje bilo najavljeno, još nije potpisan.

Konzorcijum iz Kine je jedini bio kvalifikovan za licitaciju za kupovinu ovog našeg najvećeg prozvođača vina, i, samim tim, iskoristio je zakonsku mogućnost da odustajanjem od licitacije, početnu cenu od 17,6 miliona evra, prvo smanji na 8,9, a zatim i na 5,2 miliona. N. S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

9 h

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: