Svet 2

23.05.2024.

16:34

Poznata korporacija se posle 220 godina raspada

DuPont de Nemours, američka multinacionalna hemijska kompanija koja svoju istoriju vuče još od 1802. godine, objavila je planove da se deli na tri kompanije kojima se javno trguje.

Izvor: Blic

Poznata korporacija se posle 220 godina raspada
aijiro/Shutterstock

Podeli:

Kompanija planira da odvoji svoje poslove elektronike i vode u sopstvene kompanije koje tek treba da budu imenovane u transakciji koja je oslobođena poreza za akcionare. DuPont je rekao da očekuje da će završiti transakcije razdvajanja u narednih 18 do 24 meseca i da je predmet konačnog odobrenja odbora direktora.

Najava je takođe uključivala promenu u rukovodstvu: od 1. juna, glavni finansijski direktor DuPonta, Lori Koch, stupiće u ulogu izvršnog direktora. Trenutni izvršni direktor DuPonta, Ed Breen, ostaće na mestu izvršnog predsednika. Koh će ostati izvršni direktor novog, smanjenog DuPont-a kada se spin-off završi, navodi kompanija.

DuPont-ov raspad dolazi usred drugih velikih, multinacionalnih kompanija koje najavljuju stečaj poslednjih godina, pri čemu mnogi izvršni direktori i korporativni odbori hvale agilnost manjih kompanija.

U izjavi, Breen je ponovio sličnu mantru, rekavši da će tri manje kompanije imati veću fleksibilnost nakon spin-off-a.

"Trostruko razdvajanje će otključati povećanje vrednosti za akcionare i kupce, a takođe će stvoriti nove mogućnosti za zaposlene", rekao je on.

"Kritično je da će svaka kompanija imati veću fleksibilnost da nastavi sa sopstvenim fokusiranim strategijama rasta, uključujući M&A za poboljšanje portfelja (spajanja i akvizicije)."

U poslednjih nekoliko godina, velike američke kompanije kao što su J&J, Kellogg i General Electric najavile su deljenje i izdvajanje kompanija, signalizirajući prednost manjim, okretnijim kompanijama u odnosu na konglomerate koji su stekli značaj u prethodnim decenijama.

Ovo je drugi rascep DuPonta za pola decenije. Godine 2019. DovDuPont, koji je nastao spajanjem DuPont-a sa Dov Chemical-om, razdvojio se na tri odvojena entiteta: DuPont, Dov Chemical i Corteva, poljoprivredno poslovanje kompanije.

U sredu je DuPont rekao da će se novoformirana elektronska kompanija fokusirati na "poluprovodnička rešenja i napredne elektronske proizvode", dok će nova kompanija za vodu biti "sveobuhvatni dobavljač rešenja za vodu". Preostale divizije će ostati kao deo DuPont-a.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

14 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: