Srbija 2

23.05.2024.

17:19

Pušta se u rad najveća solarna elektrana u Srbiji

Svečano puštanje u rad najveće solarne elektrane u Srbiji "Saraorci" održaće se u petak 24. maja u istoimenom naselju, pored Smedereva.

Izvor: Tanjug

Pušta se u rad najveća solarna elektrana u Srbiji
Shutterstock/gyn9037

Podeli:

Događaju će prisustvovati predstavnici kompanija koje su radile na izgradnji te elektrane, predstvanici ministarstva rudarstva i energetike i gradonačelnica Grada Smedereva, Jasmina Vojinović.

Prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji "Saraorci" čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) završena je, dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp), saopšteno je iz kompanije "PowerChina".

Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije, sunčevo zračenje, za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu. Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 15,1 GWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava.

Iskorišćavanjem solarne energije, ova elektrana će igrati ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i promovisanju održivosti u Srbiji. Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou.

Elektrana će povećati i sveukupan proizvodni udeo "zelene energije" u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije. Solarna elektrana u Saraorcima, snage 9.86 MW, priključena je na elektrodistributivni sistem povezivanjem novog priključno razvodnog postrojenja kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lugavčina sa jedne strane, kao osnovno napajanje i drugim kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lozovik sa druge strane kao rezervno napajanje. Povezivanja dva konzuma trafostanica Lozovik i Lugavčina preko elektrane Saraorci donosi veću pouzdanost i sigurnost napajanja oba konzuma.

Elektrana popravlja naponske prilike na 35 kV naponskom izvodu preko kojeg se vrši napajanje mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i LozovikElektrana je projektovana u skladu sa važećim tehničkim propisima i standardima, kao i Pravilima o radu distributivnog sistema.

Elektrana celokupnu proizvodnju plasira u distributivni sistem električne energije Srbije. Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou.

Elektrana će povećati i sveukupan proizvodni udeo "zelene energije" u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije.

Projekat fotonaponske elektrane realizovala je nemačka kompanija AVR Group, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina, a na svečanosti će govoriti glavni inženjer AVR Group Bojan Lazić, ispred kompanije PowerChina Jang Bo, Generalni Menadžer PowerChina Hubei Jan Laihui, savetnik ministarke rudarstva i energetike Rade Mrdak, gradonačelnica Grada Smedereva Jasmina Vojinović.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: