Nauka 10

23.05.2024.

17:05

"Stotine zvezda nestalo bez traga"

U poslednjih 70 godina iz naše galaksije nestalo preko stotinu zvezda bez objašnjenja.

Izvor: Mondo

"Stotine zvezda nestalo bez traga"
Shutterstock/Aphelleon

Podeli:

Jedno od objašnjenja na pitanje zašto zvezde nestaju, koje je prvobitno potkrepljeno dokazima u novoj studij, jeste da zvezde dovoljne mase mogu doživeti kolaps u crnu rupu bez prelaska u supernovu - one direktno postaju crna rupa, bez masivne eksplozije koja se očekivala.

Tim je pronašao dokaze za ideju da se crna rupa formirala sa malom količinom izbačene barijonske mase, što sugeriše da je mogla nastati putem potpunog kolapsa. Oni nisu isključili mogućnost da ovo može objasniti nagli nestanak nekih (velikih) zvezda.

"Kada biste stajali i gledali vidljivu zvezdu koja prolazi kroz potpuni kolaps, to bi, baš u pravom trenutku, moglo biti poput posmatranja kako zvezda odjednom nestaje s neba. Kolaps je toliko potpun da ne dolazi do eksplozije, ništa ne izlazi i ne biste videli nijednu sjajnu supernovu na noćnom nebu," rekao je Alejandro Vigna-Gomez, koautor studije.

"Astronomi su zapravo posmatrali naglo nestajanje sjajnih zvezda u poslednje vreme. Ne možemo biti sigurni u povezanost, ali rezultati koje smo dobili analizirajući VFTS 243 doveli su nas mnogo bliže verodostojnom objašnjenju", kaže on.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: